další fóra :: počítače :: mobily :: auta :: digifoto :: hry :: audiovideo :: peníze :: o životě :: vaření   
Jak pěstovat cukrové melouny?
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Zelenina a bylinky  
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rakosnicek
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 5. 1. 2006, 17:11    Předmět: Jak pěstovat cukrové melouny? Odpovědět na téma Odpovědět s citací
pěstuju v pařeníku melouny, ale cukrovým se nedaří. poradíte někdo jak na ně? pěstuje je vůbec nekdo?

// adamek.jan - editoval jsem nazev threadu
Návrat nahoru
germi123
Moderátor

PříspěvekZaslal: ne 8. 1. 2006, 11:18    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Pěstování - melouny vyžadují k pěstování opravdu záhřevnou, propustnou půdu, chráněné stanoviště. V zásadě se pěstují stejným způsobem, jako okurky.
Protože melouny jsou velmi náročné na teplo, je vhodné nastýlání zeminy na přímý výsev. Pokud chcete mít sklizeň se zárukou, použijte osvědčený způsob primáře Vondry z krčské stráně v Praze 4. Jeho způsob je za léta praxe propracovaný do detailu a úspěch je zaručen. Cukrové melouny nasazují na lodyhách 2.řádu a proto je nutné rostlinu s 3-5 listy seříznout za 3-4. listem, aby se rozvětvila. Vyrostlé lodyhy 2.řádu potom opěr seřízneme za 7.listem a z nich vyrůstající lodyhy se zakrátí za 2.listem, tedy za vyvíjejícím se plodem. Pokud Vám to připadá složitém vězte že než rostlina vyroste, budete mít dost času na zapamatování. Jen si to někam zapište. Melouny sklízíme v září až říjnu. Obdobně jako melouny se mohou pěstovat tykve, ty většinou rodí dobře i bez podpůrných řezů, i když by řez úrodu zvětšil.

Přirychlování - melounů provádíme od dubna a začátku května. Sazenice melounu cukrového se předpěstují stejně jako u okurek a vysazují do pařeniště, vždy max. 2 sazenice pod jedno okno / myslíme tím unifikovaný rozměr 150x50cm/. Hlavní výhon zaštípneme za 3-4.listem , na postranních výhonech ponecháme po 1 plodu s 1-2 listy a podobně zakracujeme i lodyhy u výhonů dalších řádů - tedy u výhonů, které se větví. Sklizeň nastává asi za 100 dní po výsadbě od července do září. Ve skleníku se sazenice vysazují na vzdálenost 50cm a vedou se po konstrukci. Vzhledem ke vzdušnému vedení ale podporujeme svilušku chmelovou, která nesnáší ranní rosu u rostlin pěstovaných na zemi a dává přednost rostlinám, pěstovaným na konstrukcích. Pak nezbývá, než od začátku kontrolovat rostliny a při výskytu tohoto obávaného likvidátora skleníkových rostlin ihned nasadit některý z insekticidů , já osobně doporučuji Omite. U melounu vodního je způsob výsadby obdobný, jen vzhledem k jeho rozměrům vysazujeme po jedné sazenici pod jedno pařeništní okno a rostliny necháme vyrůst z pařeniště ven. Vodní meloun se vůbec neřeže !!! Ve skleníku se výhony tohoto obra vedou po drátěné konstrukci a pro plody je nutné instalovat síťky, ve kterých budou plody spočívat.

Hnojení - provádíme před výsadbou 70gN, 45gP, a 160gK, po vzejití ve fázi vývinu 3-4.listu se přihnojuje 20gN ledkem, podruhé přihnojujeme ve fázi kvetení 20gN ledkem. Pokud je možnost zarýt na podzim do záhonu mrvu nebo dobrý kompost, podmínky se zlepší.

Ochrana před škůdci a chorobami - Svilušky vysávají listy a Vy to zjistíte podle světlých skvrn na listech.Když to zjistíte včas, máte ještě štěstí. Na spodní straně jsou zřetelné malé tečky roztočů,většinou svilušky chmelové, která má světlehnědé tělo a na zádech dvě hnědé tečky. Musíte si na to vzít ale lupu. Odstraňte nejvíce napadené spodní listy,hlavně je neházejte na kompost ale do popelnice, nebo je raději spalte. Proveďte postřik přípravkem Omite.
Molice skleníkové - bílé mušky se v horkém létě vyskytují i na venkovních porostech. Přezimují i venku na hluchavkách nebo ve sklenících.Molic se zaručeně zcela nezbavíte, ale dají se omezit Mospilanem. Vysávají listy,začerňují listy a likvidují rostlinu obdobně jako svilušky vysáváním tkání listů.Okurky zvadnou a přestanou růst plody.Při silném napadení rostliny se odehraje zkáza během několika dnů,takže je dobré preventivně prohlížet rostliny od začátku
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu ICQ
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Zelenina a bylinky  
Přejít na:  


alexisBlue v1.2 :: Theme Created By: Andrew Charron :: Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group