další fóra :: počítače :: mobily :: auta :: digifoto :: hry :: audiovideo :: peníze :: o životě :: vaření   
Rostliny pro celoroční ozelenění terasy
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Trvalky  
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
nala2
Kolemjdoucí

PříspěvekZaslal: ne 30. 7. 2006, 16:54    Předmět: Rostliny pro celoroční ozelenění terasy Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Ahoj,
chcela by som Vás poprosit o radu. Mame nový byt s peknou terasou a chcem tam vytvorit dostatok zelene. Nebudem mat priestor na zazimovávanie vo vnutri bytu a stromceky budem musiet prezimovat vonku. Ake mam kupit nadoby a ake druhy pouzit?
dakujem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kateřina Tomášová
Návštěvník

PříspěvekZaslal: čt 1. 3. 2007, 0:35    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
V nádobách dobře vypadá a mrazíky vydrží například buxus, může být i zajímavě tvarovaný. Také různé zakrslé jehličnany například cypřišky, zeravy, zakrslá borovička nebo smrk. Doplnit je můžete vřesy nebo libavkou, kterou zdobí červené plody. Na zimu je třeba květináče obalit jutou, aby nepromrzly. Když nemrzne tak rostliny zalijte, aby neuschly.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
standys
Návštěvník

PříspěvekZaslal: čt 1. 3. 2007, 9:13    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Ještě bych jehličnany doplnil trvalkami i třeba drobnými listnatými keři jako třeba kultivary mochen, tavolníků, skalníků a pod. Vše záleží na tom, kolik máte na terase místa.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ Skype
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: čt 1. 3. 2007, 14:31    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Já hlasuji všemi deseti pro Buxus sempervirens (zimostráz obecný). Jedná se o stálezelený keřík nebo i malý strom, kterému vyhovuje stanoviště slunné až stinné (můžete ho tedy mít kdekoli).
Není náročný ani na půdu a především velmi dobře snáší řez.
Můžete si ho tvarovat podle libosti: jako kouli, kužel, spirálu nebo jakoukoli jinou skulpturu - viděla jsem ho dokonce ve formě delfína, který proskakuje obručí! (autorem musel být snad Střihoruký Edward:) ), takže meze se fantazii nekladou.
Je dlouhověký, nemusíte se bát, že o něj časem přijdete - vyskytují se i exempláře staré dokonce stovky let.
Můžete si vybrat z široké nabídky odrůd, které se odlišují vzhledem, tvarem i barvou listů. Pěkně vypadá, když je umístíte do menších skupinek.
Buxus se taky jednoduše množí, stačí odříznout kousek větvičky a zasadit do kvalitní zeminy.
Jediná nevýhoda: roste opravdu pomalu, takže do začátku bych doporučovala koupit pár větších (odlišných) kusů - a ty si dále rozmnožit.
To jsem se nějak rozepsala! Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
StanislavKrejcar
Návštěvník

PříspěvekZaslal: út 6. 3. 2007, 13:06    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
A já se připojím již tradičně nebojte se břečťanů!!!Pokud je nasázíte do koryt po obvodě můžete je nechat volně padat z terasy po celý rok,kombinujte zelené,panašované,drobnolisté velkolisté.Můžete si vymýšlet jak se vám to bude líbit experimentování je nekonečné,můžete k nim přidat různé netřesky.Toto je jako řešení s minimální údržbou,nevadí prašné uliční prostředí,svým způsobem dokáže vytvořit i intimní zákoutí,chránící soukromí!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: st 7. 3. 2007, 23:00    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
K buxusu, který je tmavě zelený by se na terasu pro zpestření hodily nízké tavolníky (Spiraea). Mají pěkné květy většinou už na jaře a některé kultivary i barevné listy při rašení.
Do nádob by byl vhodný keřík asi půlmetrový - některý z hybridů tavolníku nízkého: 'Anthony Waterer'- kvete karmínově červeně, nebo kultivar 'Goldflame' - s květy světle růžovými.
Jsou ještě maličko nižší a jemnější japonské tavolníky (Spiraea japonica), jako je 'Little Princess' - růžový, v létě kvetoucí, nebo 'Shirobana' - kvete současně ve třech barvách (růžová, bílá, karmínová).
Daří se jim na slunci i v polostínu, zemina stačí normální zahradní. V nádobách chtějí přihnojovat a hlavně nenechat přeschnout ( ani v zimě!).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Trvalky  
Přejít na:  


alexisBlue v1.2 :: Theme Created By: Andrew Charron :: Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group