další fóra :: počítače :: mobily :: auta :: digifoto :: hry :: audiovideo :: peníze :: o životě :: vaření   
schnoucí jabloně
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Jádroviny  
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mikola
Kolemjdoucí

PříspěvekZaslal: po 18. 6. 2007, 23:06    Předmět: schnoucí jabloně Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Potřeboval poradit co je to za nemoc. Na zahradě mám několik let staré jabloně a u několika se mi na pár větvích začaly kroutit listy a vypadají jako suché, hnědnou, černají, ale neopadávají a napadené výhony se ohýbají zpátky k zemi. Na jedné větvičce jsem našel takové drobné kapičky jakoby smůlu. Méně napadené listy mají průsvitné skvrny a postupuje to jaokoby od vrcholu a stále se to rozšiřuje. Nevíte co by to mohlo být.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: pá 29. 6. 2007, 23:16    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Podle toho, jak popisujete napadení, značně připomíná spálu růžovitých: nevím, jak se chovaly květy na jabloních (při této chorobě hnědnou až černají a deformují se)? Listy se svinují, hnědnou, černají a neopadávají - i to je jedním z příznaků této choroby. Dále už odborná literatura uvádí, že ... "výhony jsou zpočátku vodnaté, pozdějí hnědočerné, schnou a svrašťují se a vrcholy se hákovitě ohýbají. Příznaky na větvích jsou jakoby vkleslé jizvy s popraskanými okraji. Na plodech se objevují vodnaté skvrny (léze) a později zhnědnou a zčernají. Pro spálu je specifická tvorba bakteriálního slizu, který proniká na povrch napadených orgánů v podobě lepkavých, bělavých a pozdějí hnědnoucích a tuhnoucích kapek, které někdy stékají v pásech po větvích nebo kmeni".
Nechci vás vyděsit, ale i podezření na spálu je nutné hlásit Správě ochrany rostlin, protože původce spály patří ke karanténním objektům.
Bude asi nejlepší požádat někoho ze Svazu zahrádkářů (máte-li v okolí), aby Vám poradil odborníka, který by chorobu zhodnotil na místě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
StanislavKrejcar
Návštěvník

PříspěvekZaslal: ne 1. 7. 2007, 14:15    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Na jednu stranu by bylo ještě dobré kdyžby se jednalo o spálu růžovou,ale může se jednat i o jinou pohromu.Nejlépe by bylo opravdu zkusit v okolí nějakého odborného poradce Ovocnářské únie,případně Zahrádkářského svazu.Místních poboček je u nás stále ještě dost.V posledních letech se i u ovocných stromů vyskytuje škůdce jménem drvopleň ovocný,podobný známému kůrovci.Nikomu toto napadení nepřeji,
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: ne 1. 7. 2007, 21:03    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Myslím, že pro jabloně nic horšího, než spála růžovitých být nemůže - nedá se prakticky léčit, stromy se musí zlikvidovat protože infekce se šíří poměrně rychle a nejen na jabloně, napadá i okrasné keře (třeba skalníky) - proto je karanténa uvalena na původce spály. Pokud by to nebylo tak zavážné onemocnění, nemuselo by se hlásit na příslušných místech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
StanislavKrejcar
Návštěvník

PříspěvekZaslal: út 3. 7. 2007, 14:23    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Samozřejmě s tímto se nedá než souhlasit!!! Těchto možných pohrom je ale více možností.A ve většině případů se na ohniska díky razantnímu nástupu postižení příjde a potom nastupuje smutný zásah pro pěstitele a majitele.Ale aby jsme zbitečně nestrašili,je třeba pozvat odborníka který to potvrdí nebo vyvrátí,a navrhne opatření.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Jádroviny  
Přejít na:  


alexisBlue v1.2 :: Theme Created By: Andrew Charron :: Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group