další fóra :: počítače :: mobily :: auta :: digifoto :: hry :: audiovideo :: peníze :: o životě :: vaření   
Problém s vřesy
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Ostatní okrasné dřeviny a rostliny  
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Cimanka
Kolemjdoucí

PříspěvekZaslal: po 27. 8. 2007, 14:25    Předmět: Problém s vřesy Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Dobrý den, mám problém s vřesy. Mám na zahradě stanoviště, kde je vysázeno několik vřesů a vřesovců, které kvetou střídavě na jaře a na podzim již 3 roky bez problémů. Stanoviště je slunné zvláště v odpoledních hodinách. Letos jsem zjistila, že několik rostlin, cca 75 % začíná vysychat, reznout, a to tak, že jsem je nakonec musela úplně odstranit. Přitom zbylých 25% vřesů na stejném stanovišti nemá žádný problém krásně již kvetou. Máte někdo podobnou zkušenost? Napadlo mne, jestli rostliny nemohly uhynout třeba také proto, že těsně za tímto stanovištěm probíhá stavba velkého domu a zedníci nemají k dispozici suchý záchod (ToiToi) a očurávají nám plot Exclamation v místě tohoto stanoviště. Zase na druhou stranu ještě mezi plotem a vřesy jsou vysázeny tisy, které také žádné známky problémů nemají, a přitom by případně močí byly postiženy také.
Děkuji za případné názory a rady.
Kateřina
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: čt 20. 9. 2007, 14:02    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Ahoj Katko,

podobný problém teď má jedna moje kamarádka - zasadila si do truhlíku dva vřesy a jeden jí schne a rezne. Takže si myslím, že zedníci v tom prsty nemají, ale stejně bych jim jejich "záchodování"
zatrhla. To se přece nedělá!

Jiná moje známá před lety taky bojovala se stejným problémem, tehdy jsem jí poradila, aby poškozené rostliny vyjmula ze záhonu, přesadila každou do samostatného květináčku se zeminou s vhodným pH a všechny uschlé části odstřihla. Květináčky dala do polostínu, časem se rostlinky opravdu spravily. Před tím, než je vrátila do záhonu, vyměnila v něm zeminu.
U pěstování vřesů a vřesovců je totiž nejdůležitější kyselost půdy - optimální je propustná písčitá půda s pH 4-5. Méně výživné půdy se musí přihnojit hnojivem bez obsahu vápníku (je možné, že živiny si rostlinky už vzaly a teď jim nic nezbývá). Doporučuji hnojiva určená přímo pro vřesovištní rostliny, protože odlišná koncentrace živin může i uškodit.
Tento problém může být způsoben i tím, že každá vřesovištní rostlina má jiné nároky - některé upřednostňují sucho, jiné vlhko. Pokud víš, jaké odrůdy pěstuješ, najdi si třeba na netu, co která z nich potřebuje.
Držím pěsti, Katka Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Ostatní okrasné dřeviny a rostliny  
Přejít na:  


alexisBlue v1.2 :: Theme Created By: Andrew Charron :: Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group