další fóra :: počítače :: mobily :: auta :: digifoto :: hry :: audiovideo :: peníze :: o životě :: vaření   
Trápí vás také sametka?
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Choroby, plevele a škůdci  
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: st 15. 8. 2007, 22:25    Předmět: Trápí vás také sametka? Odpovědět na téma Odpovědět s citací

Nás i sousedy v blízkém okolí trápí každé léto stejný problém: všichni jsme od července do září poštípaní na všech možných i nemožných místech (spíš nevhodných) těla. Víme, co nás opupencovává, ale nevíme co s tím (a pupence svědí až běda). Repelenty nezabírají a postříkat celou zahradu aspoň 2x Sulkou preventivně, je dost dobře nemožné. Poradí někdo, jak se zbavit sametky podzimní?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: čt 20. 9. 2007, 13:27    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Tak to vypadá, že sametka stále vítězí. Evil or Very Mad Já sama jsem se s ní (respektive s larvičkami, které způsobují ony bouřlivé alergické reakce) NAŠTĚSTÍ nesetkala, ale musí to být velmi nepříjemné. Jak jsem zjistila, nepomůže ani včasné odstranění larvy - svědění vás čeká i v tomto případě.
Obrátila jsem se s radou o pomoc na více míst, jakmile dostanu odpověď, dám vědět. Uff, ještě že už se září i s útoky sametek blíží ke konci!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: čt 20. 9. 2007, 13:28    Předmět: útok sametek Odpovědět na téma Odpovědět s citací
A co vy, ostatní zahrádkáři, máte se sametkou nějaké zkušenosti? Také s ní bojujete? Twisted Evil

Naposledy upravil Kateřina Hradová dne pá 21. 9. 2007, 0:27, celkově upraveno 1 krát
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
germi123
Moderátor

PříspěvekZaslal: čt 20. 9. 2007, 20:56    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
V životě jsem se s ní na naší zahradě nesetkal (Polabí) Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu ICQ
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: pá 21. 9. 2007, 0:30    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Abych to doplnila - naše zahrada je v oblasti Moravského krasu. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: ne 23. 9. 2007, 21:19    Předmět: sametka - děs a hrůza! Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Praktický atlas lékařské parazitologie popisuje sametky takto: "Od července do září se lze setkat s typickými kožními projevy, které vyvolávají oranžové až cihlově červeně zbarvené šestinohé larvičky (0,1–0,2 mm) dravého roztoče sametky podzimní, Neotrombicula autumnalis (1–2 mm). Na teplokrevných obratlovcích sají 2–3 dny, u lidí vyhledávají místa, kde těsně přiléhá oděv. Poměrně bouřlivá alergická reakce se silným svěděním se vyvíjí, i když je larva včas odstraněna (makula – papula – vesikula)."

To mě docela poděsilo. Požádala jsem proto o reakci prof. MUDr. Josefa Špačka, DrSc., jehož jméno jsem v souvislosti s tímto živočichem našla zmiňované. Pan profesor mi laskavě odpověděl, a to mě vyděsilo ještě víc. Sad

Prý se tímto zabýval jen krátce, tehdy, když ho sametky osobně napadly. Míra reakce může podle něj být u různých lidí různá - jemu vyrážka zmizela až po několika měsících, nijak ji neléčil. Mamince jeho ženy, v jejíž zahradě se sametky vyskytují ve velké míře, prý ani on, ani její osobní lékař nevěřili, že má vyrážku od parazitů, mysleli si dlouho, že to je alergická reakce!
Cituji pana profesora: "Před dvěma lety se o tom ani moc nepsalo a teď se zdá, že ten problém začíná všem přerůstat přes hlavu. Ti malinkatí roztoči (jen asi čtvrt milimetru velcí, tedy pouhým okem prakticky neviditelní ) lezou tak rychle, že u první překážky (gumy kalhotek, slipů, trenek, dolního okraje podprsenky) mohou být už i za deset minut, tam poštípou a v noci lezou dál. Mám vyzkoušeno, že pouhé běžné osprchování je nezničí. Ráno tedy může být vyrážka nejen na stehnech a v pase, ale i daleko výš - na krku, na hlavě. Poštípání se lze vyhnout přísným používáním holínek a tepláků či silných kalhot na zahradě po celý podzim,
já jsem s úspěchem vyzkoušel dost silné postříkání lýtek Difusilem (ale je to drahé - on stojí kolem 90 korun - navíc jsem měl štípance na nártu). Prostě a jednoduše odmítám vkročit od konce léta do začátku zimy do té zahrady. Kdybych musel, tak jen s protiroztočovým repelentem na lýtkách a nejlíp v holínkách."



Někteří lidé prý mají dobrou zkušenost se sirnými mastmi, ale ty obvykle páchnou, nebo s potřením pupenců antihistaminiky. Případně se vykoupou ve žhavé vodě - až jsou červení (to ovšem většina lidí nesnese). A postřiky trávy nepomáhají.

Milí zahrádkáři, vypadá to, že sametka se stává docela hrozbou. Jaké jsou vaše zkušenosti, slyšeli jste o ní, máte nějaký tip, co by proti ní zabralo?
Přece nebudeme chodit v létě navlečení. A co děti? To si s takovou ani nebudou moci vyběhnout na zahradu!!! Evil or Very Mad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: ne 23. 9. 2007, 22:17    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Sprchování v hodně horké vodě také moc nepomahá. Jak už jednou ty potvůrky na člověka nalezou, těžko se jich zbavit. Zkoušeli jsme letos sirné mýdlo, ale nic moc výsledek. Ke všemu se objevuje sametka v posledních čtyřech letech podstatně dřív, než koncem léta - patrně na její aktivitu má vliv teplé počasí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: ne 23. 9. 2007, 22:33    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
A kdy se u vás objevila poprvé?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: ne 23. 9. 2007, 23:56    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Bydlíme tu dvacet let, a od prvního léta jsou sametky s námi. Zpočátku jsme mysleli, že máme kopřivku po letních hruškách, které začátkem července dozrávaly, ale bohužel. Na pravou míru to uvedli majitelé sousedního včelína, kteří navštívili lékaře a tam se dozvěděli, že je to jakýsi roztoč žijící v suché trávě. A na pupence dostali tekutý pudr.
Některé roky je sametek méně, a je pravda, že každého tolik nekousají. Většinou se o tom lidem nechce mluvit, protože se stydí, že vypadají jak prašiví. Člověk by se polil čímkoliv, jen aby se zbavil toho úporného svědění, léto je tím pokažené docela dost. Skoro to vypadá, že se jim poslední roky daří líp (sametkám).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: pá 5. 10. 2007, 18:09    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
A mám tu další informace o sametce, tentokrát od RNDr. Hany Laštůvkové z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

Cituji: "...na Váš dotaz, zda lze vymýtit sametku podzimní, nelze jednoduše odpovědět. Pokusím se, i když možno opakovaně, připomenout některé údaje o tomto roztoči: Sametka podzimní (Neotrombicula autumnalis) je dravý roztoč, který osídluje rozmanité biotopy, včetně zahrad.
Je to dáno její velkou ekologickou přizpůsobivostí. Larvy sametek, které žijí na povrchu trav, napadají různé živočichy, včetně člověka. Přichycují se na pokožku zejména v místech, kde k ní přiléhá oděv, hlavně v pase, podpaží, tříslech, pod koleny apod. U malých dětí bývá napadena také pokožka na hlavě.
Larvy po nasátí z kůže samy odpadají do třetího dne po přichycení nebo jsou mechanicky setřeny oděvem. U člověka po napadení larvou sametky podzimní velmi brzy dochází k prudké kožní reakci alergického typu, která má podobný charakter jako kopřivka. Kožní reakce je doprovázena silným svěděním a palčivostí, které je nejintenzivnější krátce po napadení larvou. Na postižené pokožce zůstávají až několik týdnů hnědofialové pigmentové skvrny.
Jako ochranu proti sametce lze použít repelenty působící i proti
roztočům nebo desinsekční přípravky s akaricidním účinkem přímo aplikované na povrch těla a oděv např. Diffusil H nebo Diffusil H forte (oba ve formě spreje). Přípravky jsou k dostání v drogeriích nebo lékárnách s návodem k použití.
V případě, že již došlo k napadení larvou sametky, používáme přípravky, které zmírňují svědění pokožky a alergickou reakci (tekutý pudr, Fenistil gel apod.).
Pro prevenci (určitě ne na vymýcení) sametek na zahradě je důležité pravidelně střihání trávy. "
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: pá 5. 10. 2007, 19:57    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Díky za další informace! Je pravda, že když jsme se osypali poprvé, mysleli jsme, že jsou na vině letní hrušky rostoucí v louce pod lesem.
Zahradu sekáme pravidelně, ale okolní louky jsou určitě nerušeným domovem sametky (neobhospodařované pozemky), a ta si smlsne na každém, kdo je v blízkosti. Kupodivu se nechytá na kočky a letos ani na psa, který má obojek proti klíšťatům. Ovšem obojek značky Bayer, který byl hříšně drahý, ale vydržel odhánět všechnu čeládku od dubna do dneška. Ze zoufalství už jsme uvažovali, že si snad pořídíme obojek taky!Teď už je zase klid - do příštího léta.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ma.krtek
Návštěvník

PříspěvekZaslal: ne 7. 10. 2007, 21:47    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
O sametkách jsem už cosi četla, ale teď zírám, jaká je to hrůza. Osobně jsem se s ní na Českolipsku ještě nesetkala - a doufám, že ještě dlouho nesetkám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: ne 7. 10. 2007, 23:35    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Opravdu není o co stát, zkazí to polovinu léta. Většinou nás tu napadají v takových vlnách: člověk si myslí, že už bude pokoj a za dva tři dny se osype s novou silou a tak to jde až do konce září. Když se trvale ochladí, skončí tyhle útrapy o něco málo dřív.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Choroby, plevele a škůdci  
Přejít na:  


alexisBlue v1.2 :: Theme Created By: Andrew Charron :: Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group