Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
maleprase Kolemjdoucí
|
Zaslal: pá 27. 7. 2007, 12:48 Předmět: loňský mač |
|
|
|
ahoj
mám z loňska mač jablek a z hrušek, stálo to v průjezdu, myslíte že to bude ještě použitelný? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: st 8. 8. 2007, 22:18 Předmět: |
|
|
|
Neposílám odpověď, ale dotaz: cože to máte loňského v průjezdu?
Slovo "mač" bych použila pro něco máčeného, jenže hrušky a jablka ...? Můžete mi udělat jasno? Díky |
|
Návrat nahoru |
|
|
StanislavKrejcar Návštěvník
|
Zaslal: pá 10. 8. 2007, 16:36 Předmět: |
|
|
|
Také nevím co krajové označení "mač" označuje.Připomíná mi to oficiálně jiné slovíčko "měl".To označuje rozmačkaný polotovar pro výrobu marmelád,jamů,případně kořalky nebo sirupů a štáv. To se sice také nechává odležet,ale né takto dlouho.Napomáhá to snadnějšímu méně mamáhavému lisování a lepší výtěžnosti šťávy.Ale pokud se o toto jedná,tak by jsem z tohoto já měl už obavu a strach,nevíme co by s námi mikroorganismy už v tomto udělalo. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: pá 10. 8. 2007, 22:07 Předmět: |
|
|
|
Tak jsem se těšila (po zhlédnutí upozornění), že se dozvím, o co se jedná, a vy jste to zvládl jak nevědoucí žák u tabule a bravurně jste pohovořil o něčem jiném. Možná, že jste se strefil, ale spíš bych tipovala, že to bude nějaký "zákvas" na pálenku |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: po 13. 8. 2007, 11:03 Předmět: |
|
|
|
Určitě, mač je "zákvas" na pálenku: je to naložené a vykvašené ovoce, které je v té fázi, kdy se cukr v něm proměnil v alkohol, ale ještě nenastal proces octovatění (alkohol se mění v cukr). |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: po 13. 8. 2007, 11:07 Předmět: |
|
|
|
Záleží na tom, v které fázi mač je: pokud jste ho neměl dobře zadělaný, pravděpodobně už zoctovatěl a nic z něj nebude.
Nejste-li si jistý, chtělo by to vzít vzorek a donést ho do pálenice, tam vám ho změří a přesně řeknou, jestli se dá ještě použít. Prvně si ale zjistěte, jak velký vzorek potřebujete (někde měří cukroměrem, tam je potřeba aspoň 3/4 litru mače, jinde opticky, to pak stačí kapka). |
|
Návrat nahoru |
|
|
maleprase Kolemjdoucí
|
Zaslal: po 13. 8. 2007, 15:53 Předmět: |
|
|
|
dekuji za reakce. nic z toho nebude protoze to je zooctovatele
bohuzel sem se k tomu loni driv nedostal ale letos by to melo dopadnout snad lepe |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: po 13. 8. 2007, 22:31 Předmět: |
|
|
|
Nejdůležitější je mač opravdu dobře zadělat. Jeden pán mi vyprávěl, že tuhle podmínku splnil, ale mač nechal stát stejně jako vy venku - a ten dokonce zmrznul. Nic se mu ale nestalo, no a teď už si pán vychutnává pálenku. |
|
Návrat nahoru |
|
|
StanislavKrejcar Návštěvník
|
Zaslal: st 15. 8. 2007, 12:00 Předmět: |
|
|
|
Zoctovatění polotovaru pro výrobu ovocného vína,případně š´távy je vcelku běžná věc,kdy se halabala udělá příprava,a neznalí experimentátor si myslí,že vše je jednoduché a jde samo. Pro letošní experimenty doporučuji klikni si na návod na www.ovocné víno!Jinak odležení suroviny před lisováním netrvá měsíce,jde o to aby skrojky povolili a při lisování šťávy nebyl potřebný takový tlak a síla na vymačkání šťávy. |
|
Návrat nahoru |
|
|
vyslouzil Kolemjdoucí
|
Zaslal: čt 25. 10. 2007, 20:08 Předmět: |
|
|
|
Záleží na ovoci, ze kterého se kvas (mač) zakládá. Švestky nevyžadují obzvláštní péči, někteří ani nezakrývají nádoby s kvasem, ten můžeklidně zmrznout a pálit třeba za rok. Hrušky jsou mnohem náchylnější, zoctují mnohem snadnějí.
Odlkežení drti před lisováním je dobré, ale jen u některých druhů ovoce. U jablek a hrušek je lépe lisovat co nejřív po rozdrcení |
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Zavřel Kolemjdoucí
|
Zaslal: pá 9. 11. 2007, 18:40 Předmět: |
|
|
|
Dobrý večer.Na brněnsku se neříká zákvas ale mač. |
|
Návrat nahoru |
|
|
tatkon Kolemjdoucí
|
Zaslal: út 13. 11. 2007, 11:00 Předmět: mač |
|
|
|
tož to nejen na Olomoucku se kvasu říká spíš majč.
Jinak souhlasím s panem vyslouzilem - švestkový kvas vytažený ze sklepa po roce a jak to pak vonělo |
|
Návrat nahoru |
|
|
vyslouzil Kolemjdoucí
|
Zaslal: út 13. 11. 2007, 21:45 Předmět: |
|
|
|
Nevím, mám-li správnou terminologii, alepoužívám názvy takto: Mač = kvas je zkvašené ovoce v sudu (jádrové rozdrcené), zákvasem myslím rozkvašené ušlechtilé kvasinky nejčastěji v šťávě či moštu, kterým se mač rychleji a lépe rozkváší. |
|
Návrat nahoru |
|
|
ottova Návštěvník
|
Zaslal: po 19. 11. 2007, 1:01 Předmět: terminologie |
|
|
|
Termín mač jsem skutečně neslyšela, ale odborná terminologie hlásá, přesně jak uvádíte, že: "zákvas je malý podíl dobře rozkvašeného kvasu, používaný k zakvašení dalšího objemu sladkého kvasu. Stáří kvasu, stupeň rozkvašení a množství zákvasu potřebné k rozkvašení závisí na používaném mikroorganismu a na technologickém postupu".
To jen něco pro nás hnidopichy ;o))) Z.Ottová (AZ) |
|
Návrat nahoru |
|
|
|