další fóra :: počítače :: mobily :: auta :: digifoto :: hry :: audiovideo :: peníze :: o životě :: vaření   
Druhy půd a hnojiva, všeobecně
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Hnojiva  
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Taiko_CZ
Návštěvník

PříspěvekZaslal: st 5. 12. 2007, 12:40    Předmět: Druhy půd a hnojiva, všeobecně Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Dobrý den,

jsem začínající nadšený pěstitel skoro všeho, co se mi dostane pod ruku. Zatím mám skutečně minimum informací o čemkoliv co se týká pěstování, protože pocházím z městského sídliště a rostliny mě nadchly teprve nedávno. Baví mě pěstování metodou "pokus omyl" a hrozně rád zkouším různé extrémy a méně obvyklé věci. Přesto bych rád věděl, jak se to všechno má dělat správně a jak to dělají zkušení pěstitelé.


Hned od začátku se setkávám se dvěma problémy:

1. Mít pro danou rostlinu správný typ půdy.
2. Proč a kdy hnojit či nehnojit? A hlavně čím?

Navíc se všeho snažím docílit "přírodní cestou" pokud to je vůbec možné, např. nepoužívat uměle vyrobené chemikálie.


Ad 1.: Zatím jsem se na internetu setkal např. s návodem, jak si namíchat vhodný substrát třeba pro citrusy. Byl tam poměr různých složek půd (jílovitá půda, perlit, zahradní zemina, písek, atd.), jenže kde ty složky sehnat? V obchodech jsem našel vždy jen různé namíchané substráty, kterým nedůvěřuji (že v nich nejsou např. uměle vyrobená hnojiva či jiné chemikálie) a které stejně nebyly přesně takové, jak bych chtěl (podle rad od zkušených pěstitelů). Navíc, často čtu například připomínky, že půda má nebo nemá být kyselá apod. Jak vůbec zjistím, jestli mám půdu kyselou nebo zásaditou a jak to ovlivním?

Zatím jen vím, že půda, kterou jsem si sehnal a do které sázím různá semínka, je pravděpodobně nevhodná. Je to směs půdy ze zahrádky (údajně z kompostu) a půdy, kterou jsem nahrabal na kraji pole a lesíka. Výsledek sice nevypadá tak hrozně, ale určitě patří k těm "těžším" půdám s větším obsahem jílu. Pro některá semínka (citrusů atd.) jsem do té směsi přimíchal i písek z pískoviště. Tento druhý výsledek už vypadá na první pohled trochu líp. Také jsem zjistil, že jsem si z té přírody přinesl i kupu malých živočichů (žížalka, nějaká stonožka, brouk, okřídlený hmyz zahrabávající se do půdy, miniaturní hmyz pravděpodobně chvostoskok).

Proto prosím o rady, jak připravit správnou půdu, pokud možno tou "přírodní cestou". Děkuji.


Ad. 2.: Vzhledem k tomu, že netuším, jak poznat, jestli mám půdu bohatou na živiny nebo naopak, nevím ani, kdy a čím hnojit. Zatím mám jen představu, že když hnojit nebudu, rostlina bude růst pomalu a nebude se jí moc dařit (květy, plody, odolnost). Jenže já se v hnojivech nevyznám a popravdě jim moc nedůvěřuji. Stačí mi, že mám v potravinách přemíru různých "Éček" a všelijakých dalších uměle vyrobených chemikálií. Nejsem zase tak naivní a vím, že nemohu žít v nějakém "sterilním" prostředí bez chemikálií. Jde mi jen o princip = abych já sám svými činy své rostliny zbytečně nezamořoval chemikáliemi. To, že budou zamořovány třeba špatným ovzduším atd., nemůžu ovlivnit. Ale pokud můžu výběrem hnojiv zajistit, aby se k nim dostalo minimum "nepřírodních" látek, tak se o to pokusím.

Proto prosím o rady ohledně hnojiv, s těmi "podmínkami", které mám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail ICQ Skype
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: út 11. 12. 2007, 0:58    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Pokud nevěříte kupovaným směsím zemin, můžete si je namíchat v potřebném poměru sám:
Rašelinu koupíte jako samostatnou (tj. zahradní rašelinu, protože existují typy na pěstování azalek, jehličin atd. a jsou kyselejší).
Písek raději říční, než kopaný - ten má vysoký obsah jílovitých částic.
Listovku (rozloženou) - zeminu z rozloženého listí opadavých stromů - raději z ovocných stromů, není vhodné listí ořechové, vrbové ani březové, pro vysoký obsah tříslovin zpomalujících růst rostlin.
Kompost nejlépe tříletý, dobře rozložený (sypký, ne mazlavý) a prosátý. Někteří zahrádkáři do něj přidávají umělá hnojiva, nebo vápno - zeptejte se.
Zahradní zemina - může být i pařeništní, je to vlastně zemina, která je lehčí a bohatší na živiny, než půda, kterou nahrabete na poli či u lesa. Koupíte ji i v leckterém zahradnickém podniku.
Perlit se prodává v balení pro zahrádkáře v zahradnických centrech.
Nevím, co zatím pěstujete nebo pěstovat chcete, ale tolik se s tím netrapte.
Pokud vyséváte, nemusíte výsevní substrát míchat s kompostem, spíš písek + rašelina + perlit (záleží ale na tom, co vyséváte - někdy stačí jenom perlit), rostlina ke klíčení hnojivo nepotřebuje, má zásoby v semenech. Teprve k výsadbě odrostlejší rostlinky s kořínky schopnými přijímat živiny můžete kompost do zeminy přimíchat. Měl by vystačit pro první sezónu, ale přihnojování se časem stejně nevyhnete: můžete si krom kupovaných hnojiv dělat sám hnojivé zálivky z drůbežího trusu nebo kopřiv, to už záleží na vás. Jde o to, že nemůžete rostliny přesazovat donekonečna, a prostor k růstu je v nádobách přece jen omezený, tím i pro rostliny omezená možnost sehnat si živiny.
Že rostlině živiny docházejí poznáte celkem snadno: přírůstky jsou kratší, listy menší, růst jako se celkově zpomalí nebo i zastaví. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Taiko_CZ
Návštěvník

PříspěvekZaslal: út 11. 12. 2007, 8:55    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Mockrát děkuji. Teď už mi chybí snad jen informace o tom, jak poznám to PH půdy a jak ho ovlivním.

Pěstovat a vyzkoušet chci skoro všechno Laughing

Teďka na podzim jsem do toho vletěl po hlavě a naslepo, takže nad tím, co jsem prováděl by jste se všichni asi jen pousmáli a poklepali si na hlavu. Bral jsem to víc jako hru než jako koníček. Ale začalo mě to hodně bavit, tak teďka raději zjišťuju informace a na jaře začnu znovu a přitom už budu vědět mnohem líp, co dělám Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail ICQ Skype
StanislavKrejcar
Návštěvník

PříspěvekZaslal: st 12. 12. 2007, 10:28    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Fidych to řekl vyčerpávajícím způsobem,jako vždy,já se k této problematice pokusím postavit trochu jinak.Pokud se chcete zahrádkařením zaobírat jen ze svého amatérského hlediska a jen jako přilepšení pro stůl rodiny ať se jedná o pochutnání nebo pokoukání,není třeba si s tím většinou dělat hlavu,ona v mnohém příroda i sama pomůže.A pokud budou mít rostlinky jen trochu potřebné podmínky tak se přizpůsobí.Nevím jak jste na tom po finanční stránce,a kolik jste ochotný do toho investovat.Ale jsou i fígle které vám dost peněz ušetří.Například není třeba všude cpát rašelinu ale stačí kompost z vlastních zbitků ze zahrádky.Není třeba se bát o ekologii pokud ochranné přípravky používáte v předepsané koncentraci a v pravý čas.V mnoha případech musíte počítat,že vám nemusí jít to co by jste si zrovna představoval,protože v původní domovině je jiné klíma.To co si myslíte,že vám zašlo tak může jen "odpočívat" a vyjede až si upraví samo pěstební podmínky třeba za dva tři roky.Ale někdy vám toto sežerou myši!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
StanislavKrejcar
Návštěvník

PříspěvekZaslal: st 12. 12. 2007, 10:36    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Ještě k té poznámce o úrodnosti půdy!Asi nexistuje žádná zahrádka která by byla totálně zdevastovaná vyčerpáním!O úrodnosti v prvém případě svědčí život v půdě.Nejen mravenci,žížaly ale i myši a krtci i tito uličníci jsou spíše škůdci zahrádkářů než pomocníky,ale k signalizaci vhodnosti nezávadnosti půdy stačí.Dokonce staří zahradníci a zahrádkáři si jezdívali s kolečkem po loukách a rozebírali krtiny pro výsadbu hrnkových květin a sadby,věděli,že tato půda je zdravá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Hnojiva  
Přejít na:  


alexisBlue v1.2 :: Theme Created By: Andrew Charron :: Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group