další fóra :: počítače :: mobily :: auta :: digifoto :: hry :: audiovideo :: peníze :: o životě :: vaření   
Máte rádi bazalku?
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Zelenina a bylinky Jít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další  [Vše]
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Evina (novy)
Návštěvník

PříspěvekZaslal: út 20. 6. 2006, 6:09    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Dá se jí zachovat přes zimu, pokud bych jí na podzim přesadil do truhlíku a šoupnul do sklepa?[/quote]

Bazalka obecně nemá ráda žádné přesazování, ale vždy v září vyryji nejsilnější celé trsy a dám do květináčů, které s úspěchem pěstuji na okně kuchyně přes celou zimu. Do sklepa bych ji nedávala, potřebuje světlo, zálivku a pokojovou teplotu. A v květnu je možné je opět vysadit do zahrady.

Ad Darex: určitě bych nenechávala žádné zelené bylinky vykvést, rostlinu bych zaštipovala. Kvetením a tvorbou semen se rostlina vyčerpává, dřevnatí a zhoršuje se hlavně i kvalita zeleného koření.

Koupila jsem si letos semínka i tzv. trpasličí bazalky, ale asi naposledy. Vyrostla 3-4x větší, než normální, trpasličí má pouze listy a je hodně nevzhledná. Přitom světlo i teplo má. Tak nevím.....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu ICQ
Gromm
Kolemjdoucí

PříspěvekZaslal: pá 27. 10. 2006, 21:35    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Bazalka neni špatná, mám ji docela rád..Smile
_________________
Mám rád Hip Hop, mobily, zbraně...
Ale stejně je nejlepší Sony Ericsson


5110 Arrow 3510i Arrow 8310 Arrow K500i Arrow K750i Arrow E50 Arrow W800i
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail ICQ
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: po 30. 10. 2006, 12:48    Předmět: Bazalka v olejích a octech Odpovědět na téma Odpovědět s citací
A vyzkoušeli jste někdo ochutit bazalkou olej či ocet? Získají výbornou chuť, olej se pak báječně hodí do italských jídel. A kromě toho - olej i ocet v krásné nádobě, ve které plavou lístky bazalky... vypadá to opravdu dobře Razz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Anonymní


PříspěvekZaslal: čt 4. 1. 2007, 15:38    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Bazalku vysévám do dětské vaničky /ve dně díry/, nemohou na ni slimáci, kteří ji milují. Pro brzskou sklizeň tam též vysadím 1-2 koupené bazalky v květináči.
Návrat nahoru
Ruzanna
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 4. 1. 2007, 15:47    Předmět: bazalka Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Z bazalky dělám do mrazáku pesto. Je vynikající na špagety.
Návrat nahoru
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: čt 4. 1. 2007, 16:58    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Ruzzano, můžu poprosit o recept? A jak dlouho potom pesto vydrží ve sklenici?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: so 31. 3. 2007, 23:41    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Evino, trpasličí bazalku pěstuji a vždycky je to malý keřík tak do 25 centimetrů, kompaktní, pěkný i na pohled. Musela být chyba někde v třídírně semen...? Zkuste bazalku citronovou nebo skořicovou, vůbec není marná (a tu malinkou ještě jednou vysejte, ona se určitě letos vyvede!) Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kateřina Tomášová
Návštěvník

PříspěvekZaslal: po 30. 4. 2007, 12:11    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Bazalka je moc dobré koření. Čerstvá je hodně aromatická, sušená se jí nevyrovná. Pěstuji ji každý rok, používám ji hlavně do salátů s rajčaty a mozzarelou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petra Nachtmanová
Návštěvník

PříspěvekZaslal: po 30. 4. 2007, 13:41    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Bazalka je skvělá! Trošku posekám a jím ji na chlebu se sýrem:)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Červík
Návštěvník

PříspěvekZaslal: po 30. 4. 2007, 15:23    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Mám zaseto!
_________________
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: po 30. 4. 2007, 16:43    Předmět: Re: bazalka Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Ruzanna napsal:
Z bazalky dělám do mrazáku pesto. Je vynikající na špagety.


Nemáte s tím někdo zkušenosti? Recept, použití - a hlavně jak dlouho vydrží?

Mimochodem pokud dáváte bazalku do mrazáku, zkuste ji předtím namočit v oleji. Zachová se tak její chuť i vůně. Jinak se mi potom zdá taková vodnatější.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Červík
Návštěvník

PříspěvekZaslal: po 30. 4. 2007, 16:59    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Zkoušela jsem to podle uvedeného receptu:
http://www.apetitonline.cz/recept/63/bazalkove_pesto.html
ale protože se raději pohybuji v zahradě, než v kuchyni, pro mne to byla ztráta času a asi to chtělo víc vychytat, domácí česnek tomu dal dost velké grády, i když si myslím, že tento recept je velmi dobrý, ale pracovat s tloukem bylo docela pracné, tak že to řeším zakoupenou, nebo dovezenou skleničkou.

_________________
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petra Nachtmanová
Návštěvník

PříspěvekZaslal: po 30. 4. 2007, 17:31    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Bazalková majonéza

1 hrnek listů bazalky, 1 šálek olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl podle chuti
Oloupaný česnek, bazalku, olej a sůl dame do mixéru na 3-5 minut. Hotovo!

Podáváme s osmahnutou zeleninou nebo bramborami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petra Nachtmanová
Návštěvník

PříspěvekZaslal: po 30. 4. 2007, 17:47    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Plněná avokáda s bazalkou

2 avokáda, 1 stroužek česneku, 1 petrželovou nať, 3 ančovičky, nasekanou bazalku
4 proužky červené papriky, olivový olej, ocet, sůl

Avokáda po délce přepůlíme, vyndáme pecku a vydlabeme dužinu. Dužinu nakrájíme na kousíčky, česnek na tenká kolečka, ančovičky rozmačkáme. Všechno dobře promícháme se solí, olejem a octem. Naplníme slupky avokáda a ozdobíme nasekanou bazalkou a proužky papriky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petra Nachtmanová
Návštěvník

PříspěvekZaslal: po 30. 4. 2007, 17:49    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Kuřecí salát s bazalkou

3 hrnky uvařeného kuřecího masa na kostičky nakrájeného, půl hrnku petrželové nati na kousky, čtvrt hrnku majonézy, 1 a půl lžíce osmahnutých oříšků nebo mandlí, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce hořčice, sůl podle chuti, čtvrt lžičky pálivé omáčky, trochu pepře, čtvrt hrnku nasekané cibulové nati, čtvrt hrnku bazalky nakrájené na kousky

Dobře smícháme majonézu, citronovou šťávu, hořčici, pálivou omáčku, sůl a pepř. Ve druhé míse smícháme kuře, bazalku a petržel. Obě směsi smícháme dohromady.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Zelenina a bylinky Jít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další  [Vše]
Přejít na:  


alexisBlue v1.2 :: Theme Created By: Andrew Charron :: Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group