Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Evina (novy) Návštěvník
|
Zaslal: út 20. 6. 2006, 6:09 Předmět: |
|
|
|
Dá se jí zachovat přes zimu, pokud bych jí na podzim přesadil do truhlíku a šoupnul do sklepa?[/quote]
Bazalka obecně nemá ráda žádné přesazování, ale vždy v září vyryji nejsilnější celé trsy a dám do květináčů, které s úspěchem pěstuji na okně kuchyně přes celou zimu. Do sklepa bych ji nedávala, potřebuje světlo, zálivku a pokojovou teplotu. A v květnu je možné je opět vysadit do zahrady.
Ad Darex: určitě bych nenechávala žádné zelené bylinky vykvést, rostlinu bych zaštipovala. Kvetením a tvorbou semen se rostlina vyčerpává, dřevnatí a zhoršuje se hlavně i kvalita zeleného koření.
Koupila jsem si letos semínka i tzv. trpasličí bazalky, ale asi naposledy. Vyrostla 3-4x větší, než normální, trpasličí má pouze listy a je hodně nevzhledná. Přitom světlo i teplo má. Tak nevím..... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Gromm Kolemjdoucí
|
Zaslal: pá 27. 10. 2006, 21:35 Předmět: |
|
|
|
Bazalka neni špatná, mám ji docela rád.. _________________ Mám rád Hip Hop, mobily, zbraně...
Ale stejně je nejlepší Sony Ericsson
5110 3510i 8310 K500i K750i E50 W800i |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: po 30. 10. 2006, 12:48 Předmět: Bazalka v olejích a octech |
|
|
|
A vyzkoušeli jste někdo ochutit bazalkou olej či ocet? Získají výbornou chuť, olej se pak báječně hodí do italských jídel. A kromě toho - olej i ocet v krásné nádobě, ve které plavou lístky bazalky... vypadá to opravdu dobře |
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: čt 4. 1. 2007, 15:38 Předmět: |
|
|
|
Bazalku vysévám do dětské vaničky /ve dně díry/, nemohou na ni slimáci, kteří ji milují. Pro brzskou sklizeň tam též vysadím 1-2 koupené bazalky v květináči. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Ruzanna Anonymní
|
Zaslal: čt 4. 1. 2007, 15:47 Předmět: bazalka |
|
|
|
Z bazalky dělám do mrazáku pesto. Je vynikající na špagety. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: čt 4. 1. 2007, 16:58 Předmět: |
|
|
|
Ruzzano, můžu poprosit o recept? A jak dlouho potom pesto vydrží ve sklenici? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: so 31. 3. 2007, 23:41 Předmět: |
|
|
|
Evino, trpasličí bazalku pěstuji a vždycky je to malý keřík tak do 25 centimetrů, kompaktní, pěkný i na pohled. Musela být chyba někde v třídírně semen...? Zkuste bazalku citronovou nebo skořicovou, vůbec není marná (a tu malinkou ještě jednou vysejte, ona se určitě letos vyvede!) |
|
Návrat nahoru |
|
|
kateřina Tomášová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 12:11 Předmět: |
|
|
|
Bazalka je moc dobré koření. Čerstvá je hodně aromatická, sušená se jí nevyrovná. Pěstuji ji každý rok, používám ji hlavně do salátů s rajčaty a mozzarelou. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 13:41 Předmět: |
|
|
|
Bazalka je skvělá! Trošku posekám a jím ji na chlebu se sýrem:) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Červík Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 15:23 Předmět: |
|
|
|
Mám zaseto! _________________ Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 16:43 Předmět: Re: bazalka |
|
|
|
Ruzanna napsal: | Z bazalky dělám do mrazáku pesto. Je vynikající na špagety. |
Nemáte s tím někdo zkušenosti? Recept, použití - a hlavně jak dlouho vydrží?
Mimochodem pokud dáváte bazalku do mrazáku, zkuste ji předtím namočit v oleji. Zachová se tak její chuť i vůně. Jinak se mi potom zdá taková vodnatější. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Červík Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 16:59 Předmět: |
|
|
|
Zkoušela jsem to podle uvedeného receptu:
http://www.apetitonline.cz/recept/63/bazalkove_pesto.html
ale protože se raději pohybuji v zahradě, než v kuchyni, pro mne to byla ztráta času a asi to chtělo víc vychytat, domácí česnek tomu dal dost velké grády, i když si myslím, že tento recept je velmi dobrý, ale pracovat s tloukem bylo docela pracné, tak že to řeším zakoupenou, nebo dovezenou skleničkou. _________________ Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 17:31 Předmět: |
|
|
|
Bazalková majonéza
1 hrnek listů bazalky, 1 šálek olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl podle chuti
Oloupaný česnek, bazalku, olej a sůl dame do mixéru na 3-5 minut. Hotovo!
Podáváme s osmahnutou zeleninou nebo bramborami. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 17:47 Předmět: |
|
|
|
Plněná avokáda s bazalkou
2 avokáda, 1 stroužek česneku, 1 petrželovou nať, 3 ančovičky, nasekanou bazalku
4 proužky červené papriky, olivový olej, ocet, sůl
Avokáda po délce přepůlíme, vyndáme pecku a vydlabeme dužinu. Dužinu nakrájíme na kousíčky, česnek na tenká kolečka, ančovičky rozmačkáme. Všechno dobře promícháme se solí, olejem a octem. Naplníme slupky avokáda a ozdobíme nasekanou bazalkou a proužky papriky. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 17:49 Předmět: |
|
|
|
Kuřecí salát s bazalkou
3 hrnky uvařeného kuřecího masa na kostičky nakrájeného, půl hrnku petrželové nati na kousky, čtvrt hrnku majonézy, 1 a půl lžíce osmahnutých oříšků nebo mandlí, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce hořčice, sůl podle chuti, čtvrt lžičky pálivé omáčky, trochu pepře, čtvrt hrnku nasekané cibulové nati, čtvrt hrnku bazalky nakrájené na kousky
Dobře smícháme majonézu, citronovou šťávu, hořčici, pálivou omáčku, sůl a pepř. Ve druhé míse smícháme kuře, bazalku a petržel. Obě směsi smícháme dohromady. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|