Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Malkovich Kolemjdoucí
|
Zaslal: ne 12. 3. 2006, 21:12 Předmět: Máte rádi bazalku? |
|
|
|
Toto koření nebo tato bylinka mi chuťově přirostla k srdci. Zatím jsem ji vždy kupoval sušenou a tento rok jsem se rozhodl, že se ji pokusím vypěstovat čerstvou. Jak je oblíbená tato aromatická bylinka u vás. Zkoušel ji už někdo sušit doma. Já mám zatím zkušenosti pouze s mariánkou (ne marihuanou) a aromaticky i chuťově se nedá s kupovanou srovnat. _________________ AMD Athlon 64 3000+, Arctic Freezer 64Pro,Gigabyte GA-K8N Ultra-9,GeForce 7600GT Silent Pipe II,Case Gigabyte AURORA, 2x512MB DDR400 ,HDDSeagate 80 +120GB ,LCD FSP19-2,,Logitech Z-2300, DVD±R LG ,zdroj Fortron 400W , |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin H. Návštěvník
|
Zaslal: po 13. 3. 2006, 10:18 Předmět: Re: Máte rádi bazalku? |
|
|
|
Malkovich napsal: | Toto koření nebo tato bylinka mi chuťově přirostla k srdci. Zatím jsem ji vždy kupoval sušenou a tento rok jsem se rozhodl, že se ji pokusím vypěstovat čerstvou. Jak je oblíbená tato aromatická bylinka u vás. Zkoušel ji už někdo sušit doma. Já mám zatím zkušenosti pouze s mariánkou (ne marihuanou) a aromaticky i chuťově se nedá s kupovanou srovnat. |
Vzhledem k tomu, že jsem si adoptoval středomořskou, zvláště italskou kuchyni a zcela ignoruji kulinářství české, bazalky mám doma několik. Pěstuji na zahradě asi 4 druhy. Velkolisté i malolisté, zelené i s červenými listy. A suším je velmi mírně ve stínu. Sbírat se musejí dopoledne během slunečného dne. Nejlépe v 11 hodin za plného slunce. Pak mají nejvíce silic a aroma. Pak ji uchovávám v dobře uzavřených nádobách. A v zimě, ačkoli jsem bohatě zásoben sušenou, mám na okně několik květináčů s živou rostlinou. Ale bacha!!! Bazalku nikdy nesmíte sestřihnout u země, není pak totiž schopná obrazit znovu. Je to vynikající a zázračná rostlina. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Matej Pospichal Kolemjdoucí
|
Zaslal: ne 19. 3. 2006, 16:49 Předmět: |
|
|
|
Mamka ji pěstuje doma a je moc dobrá. _________________ ,,Odvaž se a pak se uvidí"-Napoleon
Nějaká motorola:)-Nokia 6150-Siemens MT50-SE T630-SE D750i+512 MB MSPD+HPM70-??? |
|
Návrat nahoru |
|
|
standys Návštěvník
|
Zaslal: st 22. 3. 2006, 16:57 Předmět: |
|
|
|
Doporučuji přestat kupovat v obchodě a pěstovat si doma. Budete ji mít stejně tak rád jako domácí majoránku |
|
Návrat nahoru |
|
|
germi123 Moderátor
|
Zaslal: st 22. 3. 2006, 21:51 Předmět: |
|
|
|
standys: Můžete napsat popis jak pěstovat ? |
|
Návrat nahoru |
|
|
standys Návštěvník
|
Zaslal: čt 23. 3. 2006, 20:33 Předmět: |
|
|
|
Bazalka se u nás pěstuje jako letnička a daří se jí nejlépe v teplých, slunných a chráněných polohách a co se týká náročnosti na půdu, tak preferuje kypřejší a humóznější půdy. Semena vysejte koncem března do truhlíčku, nebo máte-li pařeniště tak tam a semínka lehce přihoďte zeminou nebo třeba jemným pískem. Cca za 2 týdny už by měla bazalka vykukovat. Na zahrádku ji přesaďte v květnu po zmrzlých nejlépe po dvou rostlinách. Nemá ráda mráz, takže musíte další rok nanovo... |
|
Návrat nahoru |
|
|
germi123 Moderátor
|
Zaslal: po 27. 3. 2006, 7:43 Předmět: |
|
|
|
Díky za návod. Koukám, že mám na to nejvyšší čas |
|
Návrat nahoru |
|
|
Inzinyrka Kolemjdoucí
|
Zaslal: pá 31. 3. 2006, 15:10 Předmět: |
|
|
|
Já miluju, miluju bazalku! Té chuti se nic nevyrovná! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin H. Návštěvník
|
Zaslal: so 1. 4. 2006, 11:47 Předmět: |
|
|
|
Dušínko, svatá dobroto! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: ne 9. 4. 2006, 17:16 Předmět: |
|
|
|
bazalka je take dobry zdravy doplnek stravy www.abecedazdravi.cz |
|
Návrat nahoru |
|
|
vizitix Kolemjdoucí
|
Zaslal: ne 9. 4. 2006, 18:04 Předmět: |
|
|
|
jo,docela mi jede _________________ Dancall 2711->Nokia 5110->Philip Azalis 288->Siemens CT70->K700i-> 6234 + 2GB microSD Sandisk (multi kit) + AD-46 + Koss Porta Pro +3510i a další
Avatar roku 2008, hlas pro vizitixe |
|
Návrat nahoru |
|
|
Venc Anonymní
|
Zaslal: ne 23. 4. 2006, 12:06 Předmět: |
|
|
|
Bazalka je popravdě naprosto ůžasná bylinka: už druhým rokem pěstuji bazalku citronovou,skořicovou a jiné výborné bylinky. Fantastická vůně - vřele doporučuji. |
|
Návrat nahoru |
|
|
jim.papin Kolemjdoucí
|
Zaslal: ne 23. 4. 2006, 23:52 Předmět: |
|
|
|
Bazalku doporucuji nesusit, ale nadrobno nasekat a zamrazit. Zamrazena si zachovava veskere chute a chutna uplne jako cerstva. Susena bazalka je uplne jine koreni.
Nasekane a zamrazene doporucuju uchovavat i jine bylinky (treba i nat petrzele). |
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: pá 5. 5. 2006, 23:00 Předmět: |
|
|
|
standys napsal: | Nemá ráda mráz, takže musíte další rok nanovo... |
Dá se jí zachovat přes zimu, pokud bych jí na podzim přesadil do truhlíku a šoupnul do sklepa? |
|
Návrat nahoru |
|
|
darex Anonymní
|
Zaslal: po 19. 6. 2006, 23:12 Předmět: bazalka |
|
|
|
Bazalku pěstuji již několik sezon a vloni jsem k zelené přidala i červenou(krásně kvete). Listy bazalky používám především ve své profesi, zkuste je třeba drobně nastříhat nebo nakrájet a zamrazit. Vytvoříte se tak zásobu čerstvé bazalky na zimu. Pro dochucení těstovin v zimním období ji můžete naložit se solí do olivového oleje. Vždy si ji ale předem nakrájím, pak už by to ani nešlo a hlavně to mám v zimě bez práce. Nejraději B. požívám čerstvou, hlavně na rajčata, do těstovinových a bylinkových salátů.
Darex |
|
Návrat nahoru |
|
|
Evina (novy) Návštěvník
|
Zaslal: út 20. 6. 2006, 6:09 Předmět: |
|
|
|
Dá se jí zachovat přes zimu, pokud bych jí na podzim přesadil do truhlíku a šoupnul do sklepa?[/quote]
Bazalka obecně nemá ráda žádné přesazování, ale vždy v září vyryji nejsilnější celé trsy a dám do květináčů, které s úspěchem pěstuji na okně kuchyně přes celou zimu. Do sklepa bych ji nedávala, potřebuje světlo, zálivku a pokojovou teplotu. A v květnu je možné je opět vysadit do zahrady.
Ad Darex: určitě bych nenechávala žádné zelené bylinky vykvést, rostlinu bych zaštipovala. Kvetením a tvorbou semen se rostlina vyčerpává, dřevnatí a zhoršuje se hlavně i kvalita zeleného koření.
Koupila jsem si letos semínka i tzv. trpasličí bazalky, ale asi naposledy. Vyrostla 3-4x větší, než normální, trpasličí má pouze listy a je hodně nevzhledná. Přitom světlo i teplo má. Tak nevím..... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Gromm Kolemjdoucí
|
Zaslal: pá 27. 10. 2006, 21:35 Předmět: |
|
|
|
Bazalka neni špatná, mám ji docela rád.. _________________ Mám rád Hip Hop, mobily, zbraně...
Ale stejně je nejlepší Sony Ericsson
5110 3510i 8310 K500i K750i E50 W800i |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: po 30. 10. 2006, 12:48 Předmět: Bazalka v olejích a octech |
|
|
|
A vyzkoušeli jste někdo ochutit bazalkou olej či ocet? Získají výbornou chuť, olej se pak báječně hodí do italských jídel. A kromě toho - olej i ocet v krásné nádobě, ve které plavou lístky bazalky... vypadá to opravdu dobře |
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: čt 4. 1. 2007, 15:38 Předmět: |
|
|
|
Bazalku vysévám do dětské vaničky /ve dně díry/, nemohou na ni slimáci, kteří ji milují. Pro brzskou sklizeň tam též vysadím 1-2 koupené bazalky v květináči. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Ruzanna Anonymní
|
Zaslal: čt 4. 1. 2007, 15:47 Předmět: bazalka |
|
|
|
Z bazalky dělám do mrazáku pesto. Je vynikající na špagety. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: čt 4. 1. 2007, 16:58 Předmět: |
|
|
|
Ruzzano, můžu poprosit o recept? A jak dlouho potom pesto vydrží ve sklenici? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: so 31. 3. 2007, 23:41 Předmět: |
|
|
|
Evino, trpasličí bazalku pěstuji a vždycky je to malý keřík tak do 25 centimetrů, kompaktní, pěkný i na pohled. Musela být chyba někde v třídírně semen...? Zkuste bazalku citronovou nebo skořicovou, vůbec není marná (a tu malinkou ještě jednou vysejte, ona se určitě letos vyvede!) |
|
Návrat nahoru |
|
|
kateřina Tomášová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 12:11 Předmět: |
|
|
|
Bazalka je moc dobré koření. Čerstvá je hodně aromatická, sušená se jí nevyrovná. Pěstuji ji každý rok, používám ji hlavně do salátů s rajčaty a mozzarelou. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 13:41 Předmět: |
|
|
|
Bazalka je skvělá! Trošku posekám a jím ji na chlebu se sýrem:) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Červík Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 15:23 Předmět: |
|
|
|
Mám zaseto! _________________ Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 16:43 Předmět: Re: bazalka |
|
|
|
Ruzanna napsal: | Z bazalky dělám do mrazáku pesto. Je vynikající na špagety. |
Nemáte s tím někdo zkušenosti? Recept, použití - a hlavně jak dlouho vydrží?
Mimochodem pokud dáváte bazalku do mrazáku, zkuste ji předtím namočit v oleji. Zachová se tak její chuť i vůně. Jinak se mi potom zdá taková vodnatější. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Červík Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 16:59 Předmět: |
|
|
|
Zkoušela jsem to podle uvedeného receptu:
http://www.apetitonline.cz/recept/63/bazalkove_pesto.html
ale protože se raději pohybuji v zahradě, než v kuchyni, pro mne to byla ztráta času a asi to chtělo víc vychytat, domácí česnek tomu dal dost velké grády, i když si myslím, že tento recept je velmi dobrý, ale pracovat s tloukem bylo docela pracné, tak že to řeším zakoupenou, nebo dovezenou skleničkou. _________________ Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 17:31 Předmět: |
|
|
|
Bazalková majonéza
1 hrnek listů bazalky, 1 šálek olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl podle chuti
Oloupaný česnek, bazalku, olej a sůl dame do mixéru na 3-5 minut. Hotovo!
Podáváme s osmahnutou zeleninou nebo bramborami. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 17:47 Předmět: |
|
|
|
Plněná avokáda s bazalkou
2 avokáda, 1 stroužek česneku, 1 petrželovou nať, 3 ančovičky, nasekanou bazalku
4 proužky červené papriky, olivový olej, ocet, sůl
Avokáda po délce přepůlíme, vyndáme pecku a vydlabeme dužinu. Dužinu nakrájíme na kousíčky, česnek na tenká kolečka, ančovičky rozmačkáme. Všechno dobře promícháme se solí, olejem a octem. Naplníme slupky avokáda a ozdobíme nasekanou bazalkou a proužky papriky. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 17:49 Předmět: |
|
|
|
Kuřecí salát s bazalkou
3 hrnky uvařeného kuřecího masa na kostičky nakrájeného, půl hrnku petrželové nati na kousky, čtvrt hrnku majonézy, 1 a půl lžíce osmahnutých oříšků nebo mandlí, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce hořčice, sůl podle chuti, čtvrt lžičky pálivé omáčky, trochu pepře, čtvrt hrnku nasekané cibulové nati, čtvrt hrnku bazalky nakrájené na kousky
Dobře smícháme majonézu, citronovou šťávu, hořčici, pálivou omáčku, sůl a pepř. Ve druhé míse smícháme kuře, bazalku a petržel. Obě směsi smícháme dohromady. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 17:57 Předmět: |
|
|
|
Dámy, díky za tipy. A jak pesto využíváte? Nikdy jsem je při vaření nepoužila. A hlavně, jak dlouho mi takto v ledničce vydrží??? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: ne 6. 5. 2007, 20:54 Předmět: |
|
|
|
Dušená kuřecí játra s bazalkou jsou výborná: příprava obvyklá, bazalka na drobno nasekaná nakonec a pak už jen dobrou chuť! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martik69 Kolemjdoucí
|
Zaslal: ne 13. 5. 2007, 11:00 Předmět: |
|
|
|
bazalka je moc dobrá, jenom ji nesušte, ale mrazte, já pěstuji "normální" a drobnolistou, fialová mi moc neroste |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martik69 Kolemjdoucí
|
Zaslal: ne 13. 5. 2007, 11:02 Předmět: |
|
|
|
já dělám taky z bazalky a tymiánu výborný čaj proti bolesti v krku a nachlazení |
|
Návrat nahoru |
|
|
karinaut Kolemjdoucí
|
Zaslal: so 4. 8. 2007, 16:23 Předmět: |
|
|
|
Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda-li nevíte, kolikrát denně je maximálně vhodné pít z bazalky čaj.
Mé sestře pomáhá/ulevuje proti migréně, ale nevím odpovídající denní dávku.
Díky za reakce. Bazalka RLZ! _________________ Kdo lituje,že chyboval,je téměř nevinný.
SENECA |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: so 4. 8. 2007, 20:46 Předmět: |
|
|
|
Přímo o čaji z bazalky, jako prostředku proti migréně nemohu říct přesnou dávku, ale jiné bylinky v čajích proti migréně (třeba z kozlíku) se mají pít 2x denně čtvrt litru. Možná by Vám poradili v prodejně bylin, máte-li nějaký obchůdek v dosahu, bývají tam nadšenci, co vědí snad všechno. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: ne 5. 8. 2007, 14:40 Předmět: |
|
|
|
Martik69 napsal: | bazalka je moc dobrá, jenom ji nesušte, ale mrazte |
Před zmrazením by se měla namočit v oleji, tak se zachová její chuť i vůně |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: so 5. 1. 2008, 2:45 Předmět: |
|
|
|
Špenátové lasagne s bazalkou
200 g těstovin lasagne,
250 g mozzarelly,
250 g mletých loupaných rajčat,
hrst nahrubo nakrájené čerstvé bazalky,
2 lilky,
1 dl bílého vína,
200 g listového špenátu,
5 stroužků česneku,
olivový olej, sůl, bílý pepř
Postup: Na oleji osmahneme mletá rajčata s bílým vínem. Osolíme, opepříme, necháme povařit a nakonec vmícháme nakrájenou bazalku. Mezitím v osolené vodě uvaříme lasagne Dno zapékací misky poklademe plátky lilků, zalejeme omáčkou a posypeme strouhanou mozzarellou. Zakryjeme vrstvou lasagní. Stejný postup několikrát opakujeme. Zakončíme vrstvou špenátu a zalijeme omáčkou z rajčat. Posypeme sýrem. Pečeme asi 30 minut při 90 stupních Celsia. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: so 5. 1. 2008, 2:46 Předmět: |
|
|
|
Zeleninová rýže s bazalkou
3 červené papriky, 1 řapíkatý celer, 200 g cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 150 g rýže, 60 g parmazánu, 1 kostka MAGGI Zlatý Zeleninový bujón, 1 kostka MAGGI Bylinky bazalka a tymián
Paprikové lusky, řapíkatý celer, cibuli a česnek očistíme a nadrobno nakrájíme. Orestujeme, přidáme rýži, krátce opečeme, přilijeme zeleninový vývar z kostky MAGGI Zlatý zeleninový bujón a 1 MAGGI Bylinky bazalka a tymián. Přikryté necháme 10 minut na velmi mírném ohni vařit. Poté vložíme do rozpálené trouby a necháme dojít dalších 10 minut. Při podávání posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme lístky bazalky. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|