Vyznáte se v ovoci, které se k nám dováží ze zahraničí?
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: st 8. 11. 2006, 1:22 Předmět: Vyznáte se v ovoci, které se k nám dováží ze zahraničí? |
|
|
|
Mám na mysli ovoce jako karambola, kumkvat, kaki, liči, nashi...?
přesunuto do vhodnější sekce |
|
Návrat nahoru |
|
|
germi123 Moderátor
|
Zaslal: st 8. 11. 2006, 21:00 Předmět: |
|
|
|
Já osobně se těhlech druhů ovoce bojím, někdo říká, že jsou dobrá, ale já dávám přednost "osvědšenému ovoci".
Ale když si vzpomenu, když se tu objevilo kiwi tak byli lidé také neduvěřiví a jak je to sním teď. Takže podle mě je otázka času kdy to budeme brát běžně tyhle druhy třeba jako pomeranče nebo zmíněné kiwi... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Laura Masaryková Kolemjdoucí
|
Zaslal: st 8. 11. 2006, 21:35 Předmět: |
|
|
|
Nějaké ovoce si sama kupuju, naposled jsem zkusila granátové jablko mňam
Taky nashi, ale v ostatním se vůbec neorientuju. Co vy, lidi? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Laura Masaryková Kolemjdoucí
|
Zaslal: st 8. 11. 2006, 21:39 Předmět: |
|
|
|
Jo a chystám se koupit ananas a zasadit si ho. Zkoušeli jste to někdo? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Zahradnik Kolemjdoucí
|
Zaslal: st 29. 11. 2006, 20:58 Předmět: Exotické ovoce |
|
|
|
Zdravím,
jsem ujetý do exotického ovoce jak z hlediska konzumace, tak z hlediska pěstování (opečovávám velkou sbírku plnou unikátních a raritních plodídích druhů subtropů a tropů, ale to sem teď nepatří).
U exotického ovoce jde o jistý nezvyk a do jisté míry omezenou a nekvalitní nabídku.
Plodícíh druhů je v teplém pásu planety neporovnatelně více, než zde a přitom v obchodě narazíte tak na desítky druhů. Kupodivu i v tropech není nabídka o moc širší, což souvisí mimo jiné s tím, že řada druhů, jež mají jaky třeby my angrešt běžně na zahradách pak neobchodují na trhu, neb jej všichni mají... .
Druhý důvod omezené nabídky tkví v prodejních atributech - co není barevně lákavé, spíše menší (např. nejkvalitnější papáji mají řadu kilogramů - neprodejná velikost) a bezproblémové pro pěstitele, prostě se neprosazuje. U toho, co je prosazeno by často bylo lepší to vůbec nemít - typicky např. mango. Exkluzivní záležitost, kterou ovšem naprosto ničí nejrozšířenější odrůda Tommy Atkins, jež je upřímně hnusná a s chutným mangem skoro neporovnatelná. Je ale červená, odolná proti škůdcům a chorobám a nemá střídavou plodnost pro mango jinak typickou. Ideál pěstitele. A spotřebitel???
Zkoušejte, co můžete. Pokuste se zjistit, kdy konzumovat. Většinou je totiž třeba nechat plody dojít, což může trvat i 2-3 týdny. Nic nezkazíte, když necháte ovoce změknout (platí pro kaki/churma, čerimoja).
Zmíňenou čerimoju jste si v Kauflandu (bezkonkurenčně nejlepší nabídka ovoce/zeleniny na trhu) koupili?? Pokud ne, "šup pro ní". Celosvětově je velmi drahá (nyní zde asi 30Kč, což je super cena), jde o jedno z nejchutnějších tropických ovocí - dozrání do měkka, konzumace bez semen, ta jsou jedovatá.
Více najdete na www.pawpaw.cz |
|
Návrat nahoru |
|
|
krtenek Kolemjdoucí
|
Zaslal: so 2. 12. 2006, 22:23 Předmět: Re: Vyznáte se v ovoci, které se k nám dováží ze zahraničí? |
|
|
|
Znám (a ne všechny jsem ochutnal) mango, avokádo, granátové jablko, nashi hruška, liči. No to bude asi vše. |
|
Návrat nahoru |
|
|
AcidOracle Kolemjdoucí
|
Zaslal: ne 10. 12. 2006, 0:02 Předmět: |
|
|
|
Nam na jihu Francie roste vsude mozne kaki - plody dozravaji na strome az kdyz jsou uz vsechny listy opadane
(fotka neni moje, zrovna bohuzel zadnou svoji nemam).
Jinak vyber exotickeho ovoce tu neni uplne spatny, hodne se dovazi z puvodnich fr. kolonii. |
|
Návrat nahoru |
|
|
marz Kolemjdoucí
|
Zaslal: ne 10. 12. 2006, 12:02 Předmět: |
|
|
|
V ovoci ze zahranici mam pekny bordel, jedine co poznam je tak Kiwi (ne ten ptak), ananas, a par podobne jednoduchych, ale jinak nic. _________________ I blbci letí vzhůru!!!
Je lépe bojovat holýma rukama, než být poražen při nabíjení pušky. - Kulhánek (Cesta krve) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Anonymní
|
Zaslal: st 28. 2. 2007, 13:41 Předmět: exotické ovoce |
|
|
|
Problémem je, že většina druhů exotického ovoce se na trhu objevuje ještě v jakémsi "nedozrálém" stavu a pokud ho někdo okusí, nemusí se už nikdy víc odhodlat:)
Mango je velmi chutné, ve světě existuje několik druhů, ale kdo jednou okusil mango se žlutooranžovou dužinou, plnou sladké šťávy, už neodolá další koupi.
Karamboly jsem jedla v tropech, byly šťavnaté, již dozrálé - malé žlutohnědé, v Čechách jsem ale od nadšení z karambol ustoupila, protože jsem sehnala jen velké a hodně kyselé. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Anonymní
|
Zaslal: st 28. 2. 2007, 13:48 Předmět: ještě avokádo! |
|
|
|
A nezavrhujte avokádo! Je zdraví prospěšné, v "normálním" stavu moc nechutná, ale pokud ho správně přimícháte, nebudete litovat! jelikož dobře nahradí máslo, vyzkoušejte tento recept:
Avokádo se sardinkami:
2 větší avokáda, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 2 krabičky sardinek
Příprava: Zralá avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. Avokádo se sardinkami rozmačkáme vidličkou, přidáme cibuli a česnek a zamícháme. Podáváme s chlebem či houskou. Pokud máte rádi pikantnější jídla, zkuste si koupit sardinky třeba s chilli papričkami:) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: st 28. 2. 2007, 14:26 Předmět: liči a longan |
|
|
|
Nedávno jsem zkusila liči a bylo opravdu velmi lahodné, mohu všem doporučit.
Teď ho zkouším pěstovat, rostlinky mají zatím kolem deseti centimetrů a vypadají dobře. Tak uvidíme.
Dá se koupit i longan, plody, které jsou přirovnávány k liči, ale ty mně rozhodně tak moc nechutnaly. |
|
Návrat nahoru |
|
|
StanislavKrejcar Návštěvník
|
Zaslal: st 28. 2. 2007, 21:22 Předmět: |
|
|
|
Můj názor je ten,že cizokrajné pro nás exotické ovoce vyroste nejlepe ve své domovině,a přestože v dnešní době není problém většinu tohoto ovoce dopravit kamkoli tak se stejně ve většině případů tzv.podtrhnout.A co se týká pěstování u nás tohoto ovoce,myslím si,že je to spíš otázka koníčka a zvědavosti zda to dokážu,a hlavně je to pro svoji potřebu.Ale takovým lidem fandím i když mě to neoslovuje,omlouvám se. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 6:20 Předmět: |
|
|
|
Dá se už v Čechách sehnat i "žluté" kiwi? Vím, že před pár lety jsem se divila, že existuje, protože u nás byly jen zelené. Mně osobně tedy víc chutná právě zelené |
|
Návrat nahoru |
|
|
kateřina Tomášová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 12:04 Předmět: |
|
|
|
Z exotického ovoce mam vyzkoušenou karambolu. Nakrájená na hvězdičky je moc pěknou ozdobou moučníků, ale chuť je nakyslá. Hruška nashi je dobrá, taková křupavá, ale naše hrušky jsou lepší. Dobré jsou melouny Galia (zelený), nebo Kantaloupe (oranžový). Mají popraskanou slupku. Chutnají jako dýně, jsou hodně sladké. Také papaya je dobrá. Nejhorší pro mě bylo avokádo. Chutná jako máslo s příměsí. Takové tučné,ale prý je zdravé. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 22:34 Předmět: |
|
|
|
Petro, žluté kiwi jsem u nás v běžných obchodech ani supermarketech zatím neviděla. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Červík Návštěvník
|
Zaslal: út 1. 5. 2007, 10:48 Předmět: |
|
|
|
Petro, když jsme u toho ovoce, co Kdoule? U nás ji spálí mráz, na jihu se jí daří. Já znám co se týká jejího zpracování marmelády, nebo se nechá sušit jako křížaly, nebo znáte ještě něco jiného na její využití. _________________ Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes |
|
Návrat nahoru |
|
|
ottova Návštěvník
|
Zaslal: st 2. 5. 2007, 16:02 Předmět: |
|
|
|
Hezký den,
ptáte se, jak je možné ještě využít plody kdoule - tradičně, jako z jiných plodů se z nich dá dělat víno - 2 kg plodů, ty se rozmačkají a dají do velké sklenice od okurek apod., na dva díly plodů se dá jeden díl převařené zchladlé vody, kilo cukru. Směs se dobře promíchá, aby se cukr dostal všude. Hrdlo sklenice se překryje celofánem, ováže a do celofánu se ještě udělá pár dírek. Budoucí víno se nechá kvasit asi měsíc, hotové víno se pozná podle toho, že směs už "nebublá" a kvasinky se usadí na dně. Víno se přecedí a stočí do láhví a je hotovo.
Zdravím Ottová (AZ) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Červík Návštěvník
|
Zaslal: st 2. 5. 2007, 21:04 Předmět: |
|
|
|
Doufám, že mluvíme o stejných: kdoule a kdoulovník - s tím zkušenosti nemám.
Myslím tyhle žluté "hrušky", ale typ je skvělý, díky.
_________________ Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: ne 6. 5. 2007, 20:47 Předmět: |
|
|
|
Jako žluté (oranžové) kiwi vypadají plody mišpulníku, který roste ve Španělsku (možná i jinde, kde jsem nebyla)- uvnitř jsou dvě, nebo tři hnědé pecičky. Mají zajímavou chuť, ale tady jsem je v prodeji neviděla. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|