|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Červík Návštěvník
|
Zaslal: pá 30. 3. 2007, 17:37 Předmět: Kdy ostříhat tymián? |
|
|
|
Po zimě je krásně zelený a voňavý. Jen mi vrtá hlavou, kdy ho mám ostříhat a usušit. _________________ Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes |
|
Návrat nahoru |
|
|
ottova Návštěvník
|
Zaslal: pá 30. 3. 2007, 23:58 Předmět: |
|
|
|
Aby měl i v sušeném stavu dostatek silicí a tudíž i žádoucí aroma, sklízí se v době plné vegetace- od května do července. Ostříhané větvičky se suší na stinném a vzdušném místě např. svázané do malých kytiček a zavěšené.
Při kuchyňském nebo léčebném využití pozor na větší množství, může způsobit otravu. Běžně se přidává jedna snítka nebo jedna čajová lžička sušeného tymiánu. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Červík Návštěvník
|
Zaslal: so 31. 3. 2007, 12:28 Předmět: |
|
|
|
Děkuji za informaci, tak to si musím ještě počkat.
Co se týká jeho použití, mám jeho chuť moc ráda a dávám ho k masům, do omáček a prostě kde se dá, že bych s ním zrovna šetřila, to také ne .... to už by ta moje rodinka musela být ante-fíne! Tak to asi budu potencionální travička. _________________ Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes |
|
Návrat nahoru |
|
|
ottova Návštěvník
|
Zaslal: so 31. 3. 2007, 23:34 Předmět: |
|
|
|
Každý snese trochu jinak, tak pokud si budete chtít zahrát na "Maryšu", budete asi muset oholit celou rostlinku
Ne, vážně - většinou se nic nestane, pokud do jídla opravdu nestrčíte celou rostlinu i s květináčem, ale někdo může být citlivější nebo alergičtější a pak by mohl vzniknout problém nebo kdybyste rodinku kr mila tymiánovými hody denně
Tak ať Vám roste a chutná!
[/url][/quote] |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: so 31. 3. 2007, 23:34 Předmět: |
|
|
|
Jestli máte sušičku na ovoce, dobře se v ní suší bylinky na sítech (ta s hustšími oky bývají součastí kvalitních sušiček) při teplotě do +50 stupňů. Bylinky neztrácejí barvu ani aroma. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 22:52 Předmět: |
|
|
|
Já už léta stříhám tymián, šalvěj i levanduli koncem dubna. Rostlinky do té doby obraší, takže co nastříhám, mohu hned využít. Přes léto pak narostou rostlinky znovu, klidně je zase šmiknu (tentokrát ne tak razantně) a co naroste potom, nechám přes zimu.
Někdo je na zimu naopak stříhá, já to ale rozhodně nedoporučuji, často v tomto případě totiž dojde k jejich zmrznutí - a je po bylince. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martik69 Kolemjdoucí
|
Zaslal: ne 13. 5. 2007, 10:54 Předmět: |
|
|
|
Ahojky já stříhám před kvetením, což bylo právě včera, už mi začal kvést, jenom ho nesuším, ale mrazím docela se mi to osvědčilo neztrácí chuť vůni ani barvu |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
|
|
|
|