Rybíz a recepty na jeho využití
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Červík Návštěvník
|
Zaslal: út 1. 5. 2007, 18:47 Předmět: Rybíz a recepty na jeho využití |
|
|
|
Už se nám začínají nalévat kuličky rybízu, tak zakládám tuto diskuzi jak ho využít. Podělte se o recepty na jeho zpracování. _________________ Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: so 5. 5. 2007, 13:25 Předmět: |
|
|
|
Máme rodinný skvělý recept - kdo jej vyzkoušel, chválil a mlaskal.
ČAJ Z RYBÍZU
Potřebujeme 1 kg rybízu, 80 dkg cukru, vanilínový cukr (jedno balení) a skořici. Vše dohromady vaříme 10 minut. Potom mírně zchladíme a přidáme 6 lžic rumu. Směs plníme do sklenic a do každé navrch přidáme lžíci rumu.
No a v zimě, když si chcete udělat čaj, dáte do hrníčku či skleničky tak dvě tři lžičky této směsi (jak má kdo rád) a zalijete horkou vodou. V létě přijde vhod vychlazená varianta.
Dá se dělat z rybízu červeného, černého i bílého.
Katka |
|
Návrat nahoru |
|
|
Červík Návštěvník
|
Zaslal: so 5. 5. 2007, 16:27 Předmět: |
|
|
|
No, pokud je tam i to vhodné ochucovadlo (rum), věřím tomu, že čajem nepohrdne ani mužská část osazenstva.
Jen mě tak napadá, ty kuličky po rozvaření tam zůstanou? Nemá se výsledná směs ještě zcedit? _________________ Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: ne 6. 5. 2007, 6:37 Předmět: |
|
|
|
Jéé, tak rybíz to je moje!! Ráda ho i sbírám!!!
tady jeden maminčin koláč:
Koláč s rybízem
20 dkg másla, 4 žloutky utřené do pěny, 14 dkg cukru a 35 dkg polohrubé mouky zpracujeme v těsto, které upravíme na dobře vymaštěný plech. Necháme péct a pak napolo syrové poklademe rybízem. Navrh ušleháme sníh z pěti bílků a dvaceti dkg cukru. Necháme dopéct a pak sníme!! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: ne 6. 5. 2007, 6:38 Předmět: |
|
|
|
RYBÍZ Á LA BRUSINKY
1 kg červeného nebo černého rybízu, 250 ml vody, 250 ml octa, 150 ml vody, 650 g cukru, kousek skořice, 3 hřebíčky
Rybíz přelijeme vařící vodou a octem. Přecedíme. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr, rybíz a koření a vaříme 10 minut. Poté koření vyjmeme a horkým džemem plníme nahřáté skleničky, uzavřené je obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: ne 6. 5. 2007, 6:38 Předmět: |
|
|
|
DIETNÍ RYBÍZOVÁ MARMELÁDA
Na jeden kilogram rybízového protlaku 10-12 tablet umělého sladidla
Rybíz vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka. Poté prolisujeme na strojku na ovoce. Protlak v hrnci za občasného míchání dál vaříme dokud marmeláda nezhoustne. Před koncem vaření přidáme umělé rozpuštěné sladidlo. Plníme do sklenic, které obrátíme dnem vzhůru dokud marmeláda nevychladne. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: ne 6. 5. 2007, 6:39 Předmět: |
|
|
|
RYBÍZOVÁ ŠŤÁVA ZA STUDENA
2 kg rybízu, 2 l převařené vody, 2 kg cukru
Rybíz zalijeme studenou převařenou vodou a necháme 24 hodin stát. Scedíme, prolisujeme do šťávy, přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Nalijeme do lahví. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Červík Návštěvník
|
Zaslal: ne 6. 5. 2007, 10:52 Předmět: |
|
|
|
Tak marmeláda a rybíz ala brusinky u nás má také prioritu, koláč se sněhem je také vynikající, šťáva nic moc, ta u nás nejde nijak na odbyt. Já ho mám nejraději od stromku! Pokud nám sluníčko úrodu neusuší, bude co trhat. Pořád neprší a neprší! _________________ Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes |
|
Návrat nahoru |
|
|
StanislavKrejcar Návštěvník
|
Zaslal: ne 6. 5. 2007, 20:02 Předmět: |
|
|
|
Pokud by jste chtěly nahradit brusinky snadněji dostupným ovocem zkuste použít Aronii,je myslím dost nedoceněná, a jde z ní dělat prakticky vše co z brusinek. |
|
Návrat nahoru |
|
|
StanislavKrejcar Návštěvník
|
Zaslal: ne 6. 5. 2007, 20:04 Předmět: |
|
|
|
Z černého i moravského jeřábu je výborné domácí víno i kořalička! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: ne 6. 5. 2007, 20:40 Předmět: |
|
|
|
Pokud máte elektrickou sušičku na ovoce, přidávám tip na rybízové placky, které jsme vyzkoušeli:
rozmixovaný rybíz se nalije v slabé vrstvě na fóliovou misku (je součástí vybavení sušičky jako síta na bylinky) - ta se před tím malinko potře olejem, aby se placka nepřilepila. Suší se při 55 stupních tak deset, dvanáct hodin - přes noc by mělo stačit. Usušené placky jsou vláčné, jdou stočit, nebo nakrájet na kousky jako křížaly.
Placky potřené sladkou tvarohovou nádivkou jsou docela zajímavým mlskem.
Rybíz se může kombinovat třeba s jahodami, nebo jiným ovocem |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: ne 6. 5. 2007, 20:57 Předmět: |
|
|
|
Fidych: Tak ty placky vypadají dost lákavě, až se mi sbíhají sliny:) Půjdu koupit sušičku!! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: ne 6. 5. 2007, 21:03 Předmět: |
|
|
|
Stejné placky lze dělat i z třešní i višní a z rozmixovaných jablek, ale opravdu tenké, jinak sušení trvá dlouho a placky neproschnou stejnoměrně.
Chce to ale sušičku s ventilátorem, můj první kup byla sušička levná a "příliš jednoduchá", výsledek nepěkný: po třech dnech napůl udušené kousky nevábné barvy |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: po 7. 5. 2007, 0:29 Předmět: |
|
|
|
Červík napsal: | No, pokud je tam i to vhodné ochucovadlo (rum), věřím tomu, že čajem nepohrdne ani mužská část osazenstva.
Jen mě tak napadá, ty kuličky po rozvaření tam zůstanou? Nemá se výsledná směs ještě zcedit? |
Jasně, chlapi tento čaj ocení taky - aroma rumu dělá svoje.
Jinak kuličky tam zůstanou, ničemu nevadí, a to ani při pití - zůstávají na dně sklenice. Lžičkou si je vybíráme a koušeme. V klidu se dají i spolknout, kdo je nemá rád, může je po dopití čaje vyhodit. Ale proč cedit? To je zbytečná ztráta času. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: po 7. 5. 2007, 19:59 Předmět: |
|
|
|
Když už jsme u těch pochutin pro pány, výborné je ovoce naložené v rumu: začíná se rybízem a jahodami (podle toho, co je dřív): v pětilitrové lahvi od okurek se vrstva ovoce zasype pískovým cukrem a zalije rumem. Tak se pokračuje jak jde čas a úroda ovoce, obvykle končíme švestkami. Do Vánoc se lahoda rozleží, i když konzumovat se dá i dřív, a chutná všem. Pěkně lžičkou vybírat z poháru... |
|
Návrat nahoru |
|
|
|