další fóra :: počítače :: mobily :: auta :: digifoto :: hry :: audiovideo :: peníze :: o životě :: vaření   
Rybíz a recepty na jeho využití
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Drobné a ostatní ovoce Jít na stránku 1, 2  Další  [Vše]
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Červík
Návštěvník

PříspěvekZaslal: út 1. 5. 2007, 18:47    Předmět: Rybíz a recepty na jeho využití Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Už se nám začínají nalévat kuličky rybízu, tak zakládám tuto diskuzi jak ho využít. Podělte se o recepty na jeho zpracování. Smile
_________________
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: so 5. 5. 2007, 13:25    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Máme rodinný skvělý recept - kdo jej vyzkoušel, chválil a mlaskal. Very Happy
ČAJ Z RYBÍZU
Potřebujeme 1 kg rybízu, 80 dkg cukru, vanilínový cukr (jedno balení) a skořici. Vše dohromady vaříme 10 minut. Potom mírně zchladíme a přidáme 6 lžic rumu. Směs plníme do sklenic a do každé navrch přidáme lžíci rumu.

No a v zimě, když si chcete udělat čaj, dáte do hrníčku či skleničky tak dvě tři lžičky této směsi (jak má kdo rád) a zalijete horkou vodou. V létě přijde vhod vychlazená varianta.
Dá se dělat z rybízu červeného, černého i bílého. Razz

Katka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Červík
Návštěvník

PříspěvekZaslal: so 5. 5. 2007, 16:27    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
No, pokud je tam i to vhodné ochucovadlo (rum), věřím tomu, že čajem nepohrdne ani mužská část osazenstva. Very Happy Very Happy
Jen mě tak napadá, ty kuličky po rozvaření tam zůstanou? Nemá se výsledná směs ještě zcedit?

_________________
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petra Nachtmanová
Návštěvník

PříspěvekZaslal: ne 6. 5. 2007, 6:37    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Jéé, tak rybíz to je moje!! Ráda ho i sbírám!!!

tady jeden maminčin koláč:

Koláč s rybízem

20 dkg másla, 4 žloutky utřené do pěny, 14 dkg cukru a 35 dkg polohrubé mouky zpracujeme v těsto, které upravíme na dobře vymaštěný plech. Necháme péct a pak napolo syrové poklademe rybízem. Navrh ušleháme sníh z pěti bílků a dvaceti dkg cukru. Necháme dopéct a pak sníme!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petra Nachtmanová
Návštěvník

PříspěvekZaslal: ne 6. 5. 2007, 6:38    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
RYBÍZ Á LA BRUSINKY

1 kg červeného nebo černého rybízu, 250 ml vody, 250 ml octa, 150 ml vody, 650 g cukru, kousek skořice, 3 hřebíčky

Rybíz přelijeme vařící vodou a octem. Přecedíme. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr, rybíz a koření a vaříme 10 minut. Poté koření vyjmeme a horkým džemem plníme nahřáté skleničky, uzavřené je obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petra Nachtmanová
Návštěvník

PříspěvekZaslal: ne 6. 5. 2007, 6:38    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
DIETNÍ RYBÍZOVÁ MARMELÁDA

Na jeden kilogram rybízového protlaku 10-12 tablet umělého sladidla

Rybíz vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka. Poté prolisujeme na strojku na ovoce. Protlak v hrnci za občasného míchání dál vaříme dokud marmeláda nezhoustne. Před koncem vaření přidáme umělé rozpuštěné sladidlo. Plníme do sklenic, které obrátíme dnem vzhůru dokud marmeláda nevychladne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petra Nachtmanová
Návštěvník

PříspěvekZaslal: ne 6. 5. 2007, 6:39    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
RYBÍZOVÁ ŠŤÁVA ZA STUDENA

2 kg rybízu, 2 l převařené vody, 2 kg cukru

Rybíz zalijeme studenou převařenou vodou a necháme 24 hodin stát. Scedíme, prolisujeme do šťávy, přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Nalijeme do lahví.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Červík
Návštěvník

PříspěvekZaslal: ne 6. 5. 2007, 10:52    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Tak marmeláda a rybíz ala brusinky u nás má také prioritu, koláč se sněhem je také vynikající, šťáva nic moc, ta u nás nejde nijak na odbyt. Já ho mám nejraději od stromku! Pokud nám sluníčko úrodu neusuší, bude co trhat. Pořád neprší a neprší! Neutral Sad
_________________
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
StanislavKrejcar
Návštěvník

PříspěvekZaslal: ne 6. 5. 2007, 20:02    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Pokud by jste chtěly nahradit brusinky snadněji dostupným ovocem zkuste použít Aronii,je myslím dost nedoceněná, a jde z ní dělat prakticky vše co z brusinek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
StanislavKrejcar
Návštěvník

PříspěvekZaslal: ne 6. 5. 2007, 20:04    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Z černého i moravského jeřábu je výborné domácí víno i kořalička!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: ne 6. 5. 2007, 20:40    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Pokud máte elektrickou sušičku na ovoce, přidávám tip na rybízové placky, které jsme vyzkoušeli:
rozmixovaný rybíz se nalije v slabé vrstvě na fóliovou misku (je součástí vybavení sušičky jako síta na bylinky) - ta se před tím malinko potře olejem, aby se placka nepřilepila. Suší se při 55 stupních tak deset, dvanáct hodin - přes noc by mělo stačit. Usušené placky jsou vláčné, jdou stočit, nebo nakrájet na kousky jako křížaly.
Placky potřené sladkou tvarohovou nádivkou jsou docela zajímavým mlskem.
Rybíz se může kombinovat třeba s jahodami, nebo jiným ovocem Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petra Nachtmanová
Návštěvník

PříspěvekZaslal: ne 6. 5. 2007, 20:57    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Fidych: Tak ty placky vypadají dost lákavě, až se mi sbíhají sliny:) Půjdu koupit sušičku!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: ne 6. 5. 2007, 21:03    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Stejné placky lze dělat i z třešní i višní a z rozmixovaných jablek, ale opravdu tenké, jinak sušení trvá dlouho a placky neproschnou stejnoměrně.
Chce to ale sušičku s ventilátorem, můj první kup byla sušička levná a "příliš jednoduchá", výsledek nepěkný: po třech dnech napůl udušené kousky nevábné barvy Crying or Very sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: po 7. 5. 2007, 0:29    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Červík napsal:
No, pokud je tam i to vhodné ochucovadlo (rum), věřím tomu, že čajem nepohrdne ani mužská část osazenstva. Very Happy Very Happy
Jen mě tak napadá, ty kuličky po rozvaření tam zůstanou? Nemá se výsledná směs ještě zcedit?



Jasně, chlapi tento čaj ocení taky - aroma rumu dělá svoje. Laughing
Jinak kuličky tam zůstanou, ničemu nevadí, a to ani při pití - zůstávají na dně sklenice. Lžičkou si je vybíráme a koušeme. V klidu se dají i spolknout, kdo je nemá rád, může je po dopití čaje vyhodit. Ale proč cedit? To je zbytečná ztráta času. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: po 7. 5. 2007, 19:59    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Když už jsme u těch pochutin pro pány, výborné je ovoce naložené v rumu: začíná se rybízem a jahodami (podle toho, co je dřív): v pětilitrové lahvi od okurek se vrstva ovoce zasype pískovým cukrem a zalije rumem. Tak se pokračuje jak jde čas a úroda ovoce, obvykle končíme švestkami. Do Vánoc se lahoda rozleží, i když konzumovat se dá i dřív, a chutná všem. Pěkně lžičkou vybírat z poháru...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Drobné a ostatní ovoce Jít na stránku 1, 2  Další  [Vše]
Přejít na:  


alexisBlue v1.2 :: Theme Created By: Andrew Charron :: Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group