Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: pá 22. 6. 2007, 13:18 Předmět: Hurá na bezinky! |
|
|
|
Nebude to trvat dlouho a bezinky začnou dozrávat. Zahajuji proto diskuzi o jejich využití v kuchyni. Máte nějaké recepty (vyzkoušené i nevyzkoušené)?
Mimochodem - neptám se jen tak, bezinky jsou moc zdravé, obsahují vitaminy B a C, provitamin A, třísloviny, karotenoidy, organické kyseliny... Takže hurá na to! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: pá 22. 6. 2007, 13:34 Předmět: Bezinkový džem s jablky |
|
|
|
Sama mám vyzkoušené recepty pouze z květů, plody jsem nikdy nesbírala.
Mám ale od tety (prý) výborný receptík na Bezinkový džem s jablky, do jehož výroby se chci pustit. Neznáte?
Potřebujeme stejné množství plodů bezu a jablek. Jablíčka oloupeme, nakrájíme na kostičky a rozdusíme s trochou vody. Potom přidáme omyté bezinky a vše vaříme s půlkou množství cukru zhruba čtvrt hodiny. Potom přidáme druhou půlku cukru a petózu a povaříme. Směs okořeníme citronovou šťávou a skořicí. Horký džem plníme do skleniček, které obracíme dnem vzhůru.
Poměr ingrediencí: bezinky: jablka: cukr - 1 : 1 : 3/4. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: so 23. 6. 2007, 0:29 Předmět: |
|
|
|
Naše babička dělala každoročně bezinkový sirup a džem. O sirupu tvrdila, že pomáhá proti bolestem kloubů a džem byl moc dobrý na vdolky! Příprava obojího je docela jednoduchá.
Sirup
1 litr bezinkové šťávy
1,2 kg cukru
5 dkg kyseliny citronové
Šťáva se smíchá s cukrem a kyselinou citronovou, povaří se,dokud se cukr nerozpustí. Horké se nalije do sklenic, nebo lahví, uzavře a po vychladnutí uloží - vydrží nejméně do příštíćh bezinek (ale většinou se zkonzumuje mnohem dříve).
Bezinkový džem
1 kg bezinek
60 - 80 dkg cukru
1 Pektogel
1 lžička kyseliny citronové + 1 lžička skořice
Odstopkované bezinky se vaří do zhoustnutí, přidá se cukr s Pektogelem, skořice, kyselina citronová a nechá se přejít varem.
Horké plníme do skleniček, uzavřeme, obrátíme vzhůru dnem alespoň na deset minut a hotovo.
Bezinky se dají použít i do míchaného kompotu s hruškami nebo pozdním rybízem. |
|
Návrat nahoru |
|
|
ottova Návštěvník
|
Zaslal: so 23. 6. 2007, 20:16 Předmět: |
|
|
|
Teta dělávala bezinkové víno, od kterého mě jako dítě honili, věděli proč- mělo pořádnou sílu. Nevím v jakém poměru dávala bezinky a cukr, ale dělala je stejným způsobem, tedy kvašením, jako se vyrábí rybízové víno apod.
Babička pro změnu dělala z bezinek šťávu, našla jsem ještě její recept:
Bezinky oprat, bobule otrhat z lat (docela dobře to jde vidličkou), nechat odležet v míse a potom propasírovat šťávu (dnes bude výhodnější použít např. odšťavňovač).
Šťávu 15 povařit (hrnec by neměl být nikdy hliníkový) a potom přidat cukr. Na 1 kg šťávy je třeba 80 dkg cukru a poté vařit ještě 10 minut.
Hotovou šťávu nechat zchladnout a nalít do lahví, nejlépe šroubovacích nebo uzavřít špuntem. Uchovávat na chladném nejlépe tmavém místě, postačí i v ledničce.
Bezinky se podle jedné kuchařky dají prý i sušit: nejprve se nechají schnout rozložené na slunci, když poněkud zaschnou dosuší se v troubě. Jen tu není, co potom s nimi ;o)
A ještě jedna poznámka: k použití se hodí jen opravduzralé bobule. Všechny zelené nebo jen načervenalé se mají odstranit.
Z.Ottová (AZ) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fidych Zahradník
|
Zaslal: ne 24. 6. 2007, 2:04 Předmět: |
|
|
|
Na bezinkové víno má naše rodina poděděný recept:
3 kg vyzrálých bezinek
1 kg cukru
3 litry vody
5 dkg citronové kyseliny
hřebíček, skořice, rozinky a kvasinky
Odstopkované bobule se rozmačkají, přidá se asi čtvrtina cukru z celkového množství a kyselina citronová - to vše se spaří 2 litry vroucí vody. Řádně se promíchá, přidá koření (hřebíčků tak pět kousků a skořice kousek, nebo 2 lžičky) a povaří asi dvacet minut. Po vychladnutí se přecedí do demižónu (nejlíp přes plátno, aby se daly bobule pořádně vymačkat), k tomu se přidá zbytek cukru rozpuštěný ve zbývajícím litru vody, živé kvasinky a kvasná zátka. Po vykvašení se stáhne z kvasnic a nechá ještě pár dní dokvasit, než se plní do lahví.
(Rozinky se nemusí dávat, dodávají ale zajímavější chuť, pokud ano, stačí jich 15 dkg povařit se šťávou a s nimi nechat kvasit).
Ze sušených bezinek se dělá čaj proti nachlazení a při teplotě, i jako prevence. Přelijí se vařící vodou a nechají pár minut vylouhovat, je možné i krátce povařit a získat silnější výluh. Sladit by se mělo medem. |
|
Návrat nahoru |
|
|
StanislavKrejcar Návštěvník
|
Zaslal: út 10. 7. 2007, 12:44 Předmět: |
|
|
|
Jedna z mích tchýní kdysi dělávala když jsme přijeli na návštěvu koláč-metynku s rybízem a bezinkami,měl zajímavou a jistě zdravou chutˇ,ale nebyl určen pro diabetiky a lidi kteří si hlídají tajly,protože byl samozřejmě doslazován cukrem. |
|
Návrat nahoru |
|
|
jankka Kolemjdoucí
|
Zaslal: čt 12. 7. 2007, 19:14 Předmět: Bezinkový likér |
|
|
|
Bezinkový likér
2l bezinek bez šťopek (jen kuličky)
1l vody
Vařit asi 1 hodinu. Rozmačkat přecedit přes síto, přidat 1kg cukru a vařit 5 minut přidat 1 vanilkový cukr a vařit 3 minuty
Nechat vychladnout a přimíchat 1/2l rumu . Nesterilizovat. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|