další fóra :: počítače :: mobily :: auta :: digifoto :: hry :: audiovideo :: peníze :: o životě :: vaření   
Hurá na bezinky!
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Ostatní okrasné dřeviny a rostliny  
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: pá 22. 6. 2007, 13:18    Předmět: Hurá na bezinky! Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Nebude to trvat dlouho a bezinky začnou dozrávat. Zahajuji proto diskuzi o jejich využití v kuchyni. Máte nějaké recepty (vyzkoušené i nevyzkoušené)?
Mimochodem - neptám se jen tak, bezinky jsou moc zdravé, obsahují vitaminy B a C, provitamin A, třísloviny, karotenoidy, organické kyseliny... Very Happy Takže hurá na to!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kateřina Hradová
Moderátor

PříspěvekZaslal: pá 22. 6. 2007, 13:34    Předmět: Bezinkový džem s jablky Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Sama mám vyzkoušené recepty pouze z květů, plody jsem nikdy nesbírala.

Mám ale od tety (prý) výborný receptík na Bezinkový džem s jablky, do jehož výroby se chci pustit. Neznáte?

Potřebujeme stejné množství plodů bezu a jablek. Jablíčka oloupeme, nakrájíme na kostičky a rozdusíme s trochou vody. Potom přidáme omyté bezinky a vše vaříme s půlkou množství cukru zhruba čtvrt hodiny. Potom přidáme druhou půlku cukru a petózu a povaříme. Směs okořeníme citronovou šťávou a skořicí. Horký džem plníme do skleniček, které obracíme dnem vzhůru.
Poměr ingrediencí: bezinky: jablka: cukr - 1 : 1 : 3/4.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: so 23. 6. 2007, 0:29    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Naše babička dělala každoročně bezinkový sirup a džem. O sirupu tvrdila, že pomáhá proti bolestem kloubů a džem byl moc dobrý na vdolky! Příprava obojího je docela jednoduchá.
Sirup
1 litr bezinkové šťávy
1,2 kg cukru
5 dkg kyseliny citronové
Šťáva se smíchá s cukrem a kyselinou citronovou, povaří se,dokud se cukr nerozpustí. Horké se nalije do sklenic, nebo lahví, uzavře a po vychladnutí uloží - vydrží nejméně do příštíćh bezinek (ale většinou se zkonzumuje mnohem dříve).

Bezinkový džem
1 kg bezinek
60 - 80 dkg cukru
1 Pektogel
1 lžička kyseliny citronové + 1 lžička skořice
Odstopkované bezinky se vaří do zhoustnutí, přidá se cukr s Pektogelem, skořice, kyselina citronová a nechá se přejít varem.
Horké plníme do skleniček, uzavřeme, obrátíme vzhůru dnem alespoň na deset minut a hotovo.

Bezinky se dají použít i do míchaného kompotu s hruškami nebo pozdním rybízem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ottova
Návštěvník

PříspěvekZaslal: so 23. 6. 2007, 20:16    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Teta dělávala bezinkové víno, od kterého mě jako dítě honili, věděli proč- mělo pořádnou sílu. Nevím v jakém poměru dávala bezinky a cukr, ale dělala je stejným způsobem, tedy kvašením, jako se vyrábí rybízové víno apod.

Babička pro změnu dělala z bezinek šťávu, našla jsem ještě její recept:
Bezinky oprat, bobule otrhat z lat (docela dobře to jde vidličkou), nechat odležet v míse a potom propasírovat šťávu (dnes bude výhodnější použít např. odšťavňovač).
Šťávu 15 povařit (hrnec by neměl být nikdy hliníkový) a potom přidat cukr. Na 1 kg šťávy je třeba 80 dkg cukru a poté vařit ještě 10 minut.
Hotovou šťávu nechat zchladnout a nalít do lahví, nejlépe šroubovacích nebo uzavřít špuntem. Uchovávat na chladném nejlépe tmavém místě, postačí i v ledničce.

Bezinky se podle jedné kuchařky dají prý i sušit: nejprve se nechají schnout rozložené na slunci, když poněkud zaschnou dosuší se v troubě. Jen tu není, co potom s nimi ;o)

A ještě jedna poznámka: k použití se hodí jen opravduzralé bobule. Všechny zelené nebo jen načervenalé se mají odstranit.
Z.Ottová (AZ)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fidych
Zahradník

PříspěvekZaslal: ne 24. 6. 2007, 2:04    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Na bezinkové víno má naše rodina poděděný recept:
3 kg vyzrálých bezinek
1 kg cukru
3 litry vody
5 dkg citronové kyseliny
hřebíček, skořice, rozinky a kvasinky
Odstopkované bobule se rozmačkají, přidá se asi čtvrtina cukru z celkového množství a kyselina citronová - to vše se spaří 2 litry vroucí vody. Řádně se promíchá, přidá koření (hřebíčků tak pět kousků a skořice kousek, nebo 2 lžičky) a povaří asi dvacet minut. Po vychladnutí se přecedí do demižónu (nejlíp přes plátno, aby se daly bobule pořádně vymačkat), k tomu se přidá zbytek cukru rozpuštěný ve zbývajícím litru vody, živé kvasinky a kvasná zátka. Po vykvašení se stáhne z kvasnic a nechá ještě pár dní dokvasit, než se plní do lahví.
(Rozinky se nemusí dávat, dodávají ale zajímavější chuť, pokud ano, stačí jich 15 dkg povařit se šťávou a s nimi nechat kvasit).

Ze sušených bezinek se dělá čaj proti nachlazení a při teplotě, i jako prevence. Přelijí se vařící vodou a nechají pár minut vylouhovat, je možné i krátce povařit a získat silnější výluh. Sladit by se mělo medem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
StanislavKrejcar
Návštěvník

PříspěvekZaslal: út 10. 7. 2007, 12:44    Předmět: Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Jedna z mích tchýní kdysi dělávala když jsme přijeli na návštěvu koláč-metynku s rybízem a bezinkami,měl zajímavou a jistě zdravou chutˇ,ale nebyl určen pro diabetiky a lidi kteří si hlídají tajly,protože byl samozřejmě doslazován cukrem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jankka
Kolemjdoucí

PříspěvekZaslal: čt 12. 7. 2007, 19:14    Předmět: Bezinkový likér Odpovědět na téma Odpovědět s citací
Bezinkový likér

2l bezinek bez šťopek (jen kuličky)
1l vody

Vařit asi 1 hodinu. Rozmačkat přecedit přes síto, přidat 1kg cukru a vařit 5 minut přidat 1 vanilkový cukr a vařit 3 minuty

Nechat vychladnout a přimíchat 1/2l rumu . Nesterilizovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Odpovědět na téma    Obsah fóra :: Ostatní okrasné dřeviny a rostliny  
Přejít na:  


alexisBlue v1.2 :: Theme Created By: Andrew Charron :: Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group