Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Koniklec Kolemjdoucí
|
Zaslal: čt 12. 1. 2006, 11:55 Předmět: Co jsou to tuříny? |
|
|
|
Pořád slýchám o tuřínu a nevím co to je za zeleninu. Jak se pěstuje a hlavně jak se konzumuje? Máte ho někdo v oblibě? |
|
Návrat nahoru |
|
|
germi123 Moderátor
|
Zaslal: čt 12. 1. 2006, 17:00 Předmět: |
|
|
|
Tuřín. Pěstuje se v zahradách poměrně málo, hlavně v krajinách výše položených. Na půdu nečiní nároků - jen není-li příliš suchá.
Zvláště ale oblíbené, protože chutnější, jsou odrůdy žlutomasé. Semeno vysévá se na začátku dubna na záhonek a pak se rostliny na záhony vysazují, na vzdálenost asi 35 cm. Obyčejné druhy tuřínů se pro pěstování v zahradách a pro spotřebu v kuchyni nepěstují. Tak jako jiné kořenové zeleniny, také tuřín nemiluje půdu čerstvě hnojenou. Na zimu se u něho listí zcela uřezává jako u řípy salátové.
http://www.labuznik.com/ingre.php?ID=60 |
|
Návrat nahoru |
|
|
mistr2 Kolemjdoucí
|
Zaslal: čt 12. 1. 2006, 17:12 Předmět: |
|
|
|
Váš jazyk zdá se mi býti poněkud archaickým. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pickuper Návštěvník
|
Zaslal: ne 15. 1. 2006, 22:29 Předmět: |
|
|
|
Dovolil bych si doplnit příspěvek pana Germiho:Tuřín neboli kolník se vždy využíval jako zelenina a také jako krmná plodina. Má mnoho společného s vodnicí, ale tuřín má vyšší výživnou hodnotu. Tuřín se pozná od vodnice podle sytě zelených ojíněných listů, které připomínají řepku.Chutná nasládle, mírně peprně a využívá se vařený v polévkách a přílohách. Mladé bulvy jsou výborné i za syrova. Kulovité až řepovité bulvy jsou mohutné, méně pravidelné než u vodnice a větší část vyčnívá nad zemí. Mají dobrou skladovatelnost. Snáší mrazy až –10°C. Snadno se pěstuje, je nenáročný, nesnáší jen sucho.
Vysévá se většinou přímo na stanoviště. Rostlinky se ale mohou také předpěstovat. Během vegetace mírně přihrnujeme. Před uskladněním se odříznou celé olistěné hlavy.
Přikládám malý demonstrační obrázek:
_________________ ...a Prorok Muhammad děl: "Dobrá, tato bitva je vyhraná. To však byl pouze malý džihád, nyní začíná velký džihád." |
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: čt 22. 2. 2007, 20:03 Předmět: |
|
|
|
.....já jsem tuřín(kvak) pěstoval hlavně pro králíky v létě listí na zimu kořen.Králíky už nechováme tak tuřín nesadím. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Hradová Moderátor
|
Zaslal: st 28. 2. 2007, 13:23 Předmět: |
|
|
|
Máte pravdu, tuřín se pěstuje hlavně jako krmivo pro hospodářská zvířata. Významnou potravinou byl hlavně během první světové války, proč tomu tak bylo, je asi jasné.
Pokud byste ho však chtěli vyzkoušet, jak píše Germi - vysévejte jen žlutomasé odrůdy - např.: Seefelder, Marian, Mella, Grünköpfige Gelbe Wilhelmsburger. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Anonymní
|
Zaslal: st 28. 2. 2007, 13:32 Předmět: tuřín |
|
|
|
Tuřín se dosud hodně využívá v kuchyních střední a jižní Ameriky. Oblíbeným jídlem "domorodců" je třeba tuřínová polévka. Přidávájí ho také hodně k masům. Polévka tedy není zrovna moc chutná |
|
Návrat nahoru |
|
|
Hajoska Návštěvník
|
Zaslal: út 10. 4. 2007, 14:09 Předmět: |
|
|
|
Tuřín opravdu vypadá trochu jako žlutomasá řepa, má rád pravidelnou závlahu, ale jinak není moc náročný na pěstování. Dá se docela dobře uskladnit na zimu ve sklepě. Pěstujeme ho stále i když jen v menším množství. Chuťově připomíná něco mezi řepou a opepřeným bramborem. Lze z něho udělat výbornou polévku "dumlíkačku". Připravuje se podobně jako bramboračka. Tuřín povařte ve slané vodě na kostičky nakrájený, cca 10 minut, do změknutí. Pak ho rozmixujte v téže vodě a přidejte kořenovou zeleninu s brambory a dovařte jako bramboračku. Nezapomeňte případně zahustit jíškou. Nic nezkazíte přidáním majoránky, opatrně ale s pepřem, tuřín polévku již ochutí ! Dobrou chuť ! _________________ Mějte pěkný den ! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 7:19 Předmět: |
|
|
|
Nakládaný tuřín
3 tuříny, ¼ kg bílého octa, ¼ kg cukru, špetka kořenící směsi, špetka soli
Oloupejte tuříny a v kuchyňském robotu je nakrájejte na velmi slabá kolečka. Nechte namočené ve vodě se solí a po půl hod nebo po jedné hodině, přeceďte přes látku, kterou pořádně vymačkejte. Tuřín přendejte do skleněné mísy, přidejte ostatní ingredience a nechte 2-3 hodiny v klidu. Poté je hotovo! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Petra Nachtmanová Návštěvník
|
Zaslal: po 30. 4. 2007, 7:36 Předmět: |
|
|
|
Rýže s fazolemi a tuřínem
200 g rýže, 150 g bílých fazolí, 300 g telecí šunky, 300 g tuřínu, trochu šafránu a soli
Fazole uvaříme společně s masem, šafránem a tuříny. Jakmile je maso měkké, vydáme ho a nakrájíme na kousky. Trochu osolíme. Zeleninu s fazolemi ještě povaříme společně s rýží, pak přidáme maso a povaříme dalších 15 minut na mírném ohni. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|